Irák zakazuje agresivní PC hru. Podněcuje k násilí

Irácký parlament dnes odhlasoval zákaz počítačové bojové hry, v níž je cílem hráče skončit jako jediný přeživší. Podle iráckých poslanců se dá hra chápat jako podněcování k násilí. Jak upozornila agentura AFP, Irák má za sebou válečné konflikty, v nichž často udávaly pravidla různé milice a skupiny včetně teroristické organizace Islámský stát (IS).

Hra PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds) je v Iráku velmi oblíbená a Iráčané ji hrají hlavně na mobilních telefonech. V tisku se však objevily zprávy, že někteří hráči skončili v dluzích nebo rozvodem.

Proti této zábavě se vyslovil duchovní Muktada Sadr, který v minulosti vedl milice, jež bojovaly proti Američanům. Parlament dnes odhlasoval její zákaz.

Na sociálních sítích se začaly šířit ironické reakce. "Největším nebezpečím v Iráku nejsou videohry, ale korupčníci, kteří nám vládnou," napsal jeden uživatel. Na seznamu nejzkorumpovanějších zemí je Irák na 12. místě.

Iráčtí poslanci se dnes shodli, že hra má "negativní dopad na zdraví, výchovu a bezpečnost irácké společnosti" a ovlivňuje zejména mládež, která tvoří 60 procent obyvatel této země. Parlament pověřil telekomunikační úřad, aby zablokoval přístup k této hře z Iráku.

Hra byla na celém světě stažena 360milionkrát. Zakázal ji také například Nepál, v indickém Gudžarátu bylo za hraní této hry zatčeno několik desítek lidí.

V Iráku se střídaly válečné konflikty od 80. let. Ochránci lidských práv poukazují na to, že mezi lidmi je mnoho zbraní a že velké množství mladých lidí vstupuje do různých ozbrojených skupin. Míra nezaměstnanosti je mezi mládeží ve srovnání se zbytkem populace dvojnásobná.

Související

Irácká věznice Abú Ghrajb Rozhovor

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 
Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Irák Počítačové hry počítače

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy