Žena odmítla obřízku pro syna, rabínský soud jí dal pokutu

Jeruzalém - Náboženský soud v Izraeli ve čtvrtek vůbec poprvé uložil pokutu ženě, která odmítla nechat obřezat svého syna. Verdikt v zemi oživil diskuse o roli náboženství v životě demokratického židovského státu. Verdikt byl součásti rozvodové pře. Žena podle soudu musí platit pokutu v přepočtu 3000 korun za každý den, kdy zůstane chlapec neobřezán.

Matka se u soudu hájila tím, že nechce synovi ublížit. Rabínský soud ale rozhodl, že obřízka je v jeho zájmu. "Nejde jen o náboženské právo. Jde o dobro židovského dítěte, které by se v tomto ohledu nemělo odlišovat od svých předků," prohlásil u soudu náboženský právní expert Šimon Jaakovi.

V historii izraelského náboženského práva je to poprvé, kdy soud podobný trest některému z rodičů uložil. V Izraeli žádný zákon obřízku nenařizuje. Statistika obřezaných se v zemi nevede, desetitisíce mužů ale údajně obřezány nejsou.

Matka se u soudu hájila tvrzením, že soud nemá právo o obřízce dítěte rozhodnout. Rabínské soudy jsou ale v Izraeli obecně považovány za kompetentní v rozhodování o řadě rodinných záležitostí, jako jsou sňatky, rozvody nebo výchova dětí.

Britský list Daily Mail si všiml masivního příbytku diskuzí na internetových serverech o tom, jak se cítí obřezaní muži. Mnoho z nich píše, že kvůli obřízce ztratili mužství.

„Lituji, že jsem na to šel, už je to pár měsíců a já se cítím opravdu hrozně. Mám deprese, pořád myslím na to, že mi něco chybí. Něco, co ze mě dělá muže," stěžuje si jeden z diskutujících na serveru circumstitions.com. „Nejraději bych se propadl. Tohle je ten nejvíc zahanbující pocit, který jsem kdy měl," pokračuje jiný muž.

Předkožka se naštěstí pro tyto muže dá obnovit. Buď chirurgicky, kdy se odebere kůže například z šourku a přišije se na konec žaludu, nebo nechirurgicky. Například manuálním vytahováním kůže. Ale to je trochu na dlouhé lokte a nejedná se o nic příjemného, píše extra.cz.

Související

Muslimové, ilustrační foto

Súdán chce povolit nemuslimům pití alkoholu a posílit práva žen

Súdán chce povolit nemuslimům konzumaci alkoholu a posílit práva žen, včetně zákazu ženské obřízky. O záměrech, které by znamenaly prudký zvrat po téměř čtyřech desetiletích striktní islámské politiky, informoval podle agentury Reuters súdánský ministr spravedlnosti. Podle statistiky OSN nejsou muslimy zhruba tři procenta obyvatel Súdánu.
Ilustrační foto

Súdán přijal nový zákon: Za ženskou obřízku hrozí vězení

Súdán přijal zákon, který trestá ženskou obřízku až třemi lety vězení. Podle odhadu OSN se tomuto zákroku podrobuje v této východoafrické zemi až 87 procent žen ve věku mezi 14 a 49 lety. Zásah může přitom skončit infekcí močových cest, ledvin, vytvořením cyst a ohrožením plodnosti.

Více souvisejících

Obřízka Izrael Zdravotnictví

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy