Královský pohřeb: Richard III. se dočkal důstojného obřadu po 530 letech +VIDEO

Leicester - Král Richard III., kterého William Shakespeare vykreslil jako tyrana, se konečně dočkal důstojného pohřbu. Ostatky středověkého panovníka, které se našly teprve nedávno, byly dnes uloženy v leicesterské katedrále.

Okázalý církevní obřad vedla hlava anglikánské církve, canterburský arcibiskup Justin Welby. Přitomni byli zástupci královské rodiny, královna Alžběta II. poslala přítomným zdravici.

Zdroj: YouTube

Britský herec Benedict Cumberbatch, který je s Richardem vzdáleně příbuzný a interpretoval krále v chystaném televizním seriálu BBC, zarecitoval báseň. Napsala jí čistě k této příležitosti cenami ověnčená skotská básnířka Carol Ann Duffyová. Slavnostnímu uložení dubové rakve pod kryptu katedrály přihlíželi také potomci účastníků bitvy u Bosworthu, v níž král padl.

"Nalezení ostatků a nový pohřeb krále Richarda III. je událostí národního a mezinárodního významu," uvedla podle Reuters královna v krátké zdravici. Na obřadu panovnici zastupovala její snacha Sophie, manželka prince Edwarda. "Pro některé byl hrdina, pro jiné byl ničema," připustil děkan místní univerzity David Monteith v úvodním projevu před obřadem.

Richard III. byl král Anglie od roku 1483 do roku 1485, kdy ve věku 32 let zemřel. Byl posledním králem pocházejícím z rodu Yorků a jeho porážka v bitvě u Bosworthu je považována za konec dynastie Plantagenetů. Jeho smrtí skončila takzvaná válka dvou růží a na trůn nastoupila dynastie Tudorovců, z níž pocházela mimo jiné královna Alžběta I.

Rozporuplný monarcha, kterého jako krutého tyrana proslavil ve své hře William Shakespeare, byl posledním anglickým králem, který padl v bitvě. Byl narychlo pohřben bez rakve v dávno pobořeném klášteře. Kostra krále se našla až v roce 2012 náhodou pod parkovištěm v Leicesteru a byla identifikována pomocí DNA.

Někteří historikové se nyní domnívají, že šlo o poměrně osvíceného panovníka, jehož jméno však očernili jeho následovníci. "Lidé si začínají uvědomovat tu nespravedlnost vůči králi Richardovi," řekl předseda společnosti Richarda III. Phil Stone.

Na hrob, který v leicesterské katedrále bude od soboty zpřístupněn veřejnosti, si dělalo nárok i město York, odkud král pocházel. Odpůrci uložení ostatků v Leicesteru označili obřady v tomto městě za "pantomimu". Večer se podle BBC v Yorku uskuteční na památku krále Richarda III. církevní obřad, po němž bude následovat průvod místních církevních a politických představitelů.

Související

Více souvisejících

Richard III. Velká Británie

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz

Polsko vnímá nové riziko z Ruska. Upozornil na něj prestižní deník

Polské bezpečnostní služby jsou v plné pohotovosti kvůli hrozbě bombových útoků a záškodnických akcí ze strany Ruska na území Evropy, řekl polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz v úterý. Reagoval tak na článek deníku Financial Times, že Moskva plánuje násilné sabotáže v zahraničí. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

včera

Vláda ČR

Vláda schválila novelu atomového zákona, pomůže urychlit výstavbu nových bloků

Rychlejší výstavba nových jaderných bloků a také snazší povolovací procesy při zavádění malých modulárních reaktorů jsou hlavními body novely atomového zákona, jejíž návrh schválila vláda na úterním jednání. Odsouhlasila i návrhy novel zákonů o rozpočtovém určení daní, o sociálních službách nebo o nemocenském pojištění a také znění úplně nového zákona o Národní rozpočtové bance. A věnovala se i pomoci mrazy postiženým ovocnářům a dalšímu antibyrokratickému balíčku.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy