Vývoj antibiotik by se měl financovat z nového fondu

Londýn - Velké farmaceutické společnosti by měly poskytnout peníze do globálního fondu, který by pomáhal financovat vývoj nových antibiotik. Podle zpravodajského serveru BBC to stojí ve zprávě, kterou vypracoval tým expertů pověřených britskou vládou.

Ve světě se teď vyvíjí velmi málo nových antibiotik a podle zprávy hrozí, že současné léky by kvůli šířícím se odolným kmenům bakterií mohly být časem neúčinné.

"Musíme zahájit vývoj léků, abychom zajistili, že svět bude mít potřebné léky k léčbě infekcí a k tomu, aby moderní medicína a chirurgie mohly pokračovat tak, jak je známe," stojí ve zprávě, která vznikla pod vedením předního britského ekonoma Jima O'Neilla.

Navrhovaný celosvětový fond by měl sloužit na financování výzkumu zaměřeného na léky a diagnostiku. Za pět let by měl mít k dispozici dvě miliardy dolarů (skoro 50 miliard Kč) a peníze do něj by měly poskytnout velké farmaceutické společnosti. Většina prostředků z fondu by pak směřovala univerzitám a malým biotechnologickým společnostem, které se zabývají vývojem nových antibiotik.

O'Neill již dříve upozornil, že mikroorganismy odolné vůči lékům by do roku 2050 mohly usmrtit deset milionů lidí ročně.

Související

Ilustrační foto

Léků bude dostatek, slibuje ministerstvo. Dodávky mají převyšovat spotřebu

Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka budou dodávky antibiotik v tabletách v České republice v příštích měsících převyšovat spotřebu. Řekl to novinářům po jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčivých přípravků na ministerstvu zdravotnictví. Náměstek také upozornil, že místně by mohly chybět sirupy, které jsou určeny pro malé děti.
Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek slíbil dodávku dalších 360 000 balení penicilinu

Do konce listopadu bude v České republice k dispozici 360 000 balení penicilinu, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v dnešním vysílání pořadu Partie na CNN Prima News. Podle něj je penicilin postupně dodáván do lékáren, avšak distributoři zatím nezajišťují rovnoměrné dodávky léku do všech lékáren.

Více souvisejících

antibiotika farmaceutické firmy léky

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy