Farage rezignoval na předsedu UKIP

Londýn – Šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage v pondělí oznámil, že rezignuje na svůj post. Podle svých slov dosáhl všeho, co chtěl, a teď by rád získal zpět svůj život.

List The Independent cituje Farage, který byl jednou z tváří brexitu a který teď říká, že „již nelze dosáhnout více". „Mám pocit, že jsem udělal svůj kousek," přiznal s tím, že nikdy neměl politické ambice a že se chce vrátit ke svému životu. Jeho cílem prý bylo dostat Británii pryč z Evropské unie - a to se povedlo.

„Občas to bylo těžké, ale určitě to stálo za to," hodnotí své působení ve straně její končící předseda. Dodal, že má v úmyslu stranu i nadále výrazně podporovat. „Nejlepší dny UKIP můžou ještě přijít," myslí si.

„Myslím, že je správné, abych nyní rezignoval na post předsedy UKIP. Během kampaně před referendem jsem řekl, že chci zpět svou zemi. Dnes říkám, že chci zpět svůj život. A ten začíná právě teď," uvedl rovněž 52letý politik.

Británie podle Farage v současné situaci potřebuje premiéra, který bude přesvědčený o správnosti brexitu a který neustoupí v otázce omezení volného pohybu osob. Mezi kandidáty na lídra Konzervativní strany, který se stane automaticky premiérem, jsou podle něj tři takoví politici. Svého favorita ale označit odmítl.

Ve vnitrostranickém klání konzervativců se utkají ministryně vnitra Theresa Mayová, ministr spravedlnosti Michael Gove, ministr pro zaměstnanost a penzijní reformu Stephen Crabb, někdejší ministr obrany Liam Fox a náměstkyně ministryně energetiky Andrea Leadsomová. Brexit podporovali Gove, Fox a Leadsomová.

Kromě britské politiky působí Farage také v Evropském parlamentu. Do roku 2009 byl Farage předseda  euroskeptickéfrakci Nezávislost a demokracie, dnes společně s Francescem Speronim vede nástupnickou frakci Evropa svobody a přímé demokracie.

Svůj odchod z čela UKIP oznámil jen necelé dva týdny poté, co Britové v referendu 23. června těsnou většinou rozhodli o vystoupení země z Evropské unie. Stejné prohlášení vydal Farage už v kvtnu 2015, po několiak dnech ho ale vzal zpět. „Nezměním vůj plán, to vás ujišťuju," dodal dnes.

Z UKIP se podle Farage pod jeho vedením stala vedle konzervativců a labouristů "třetí politická síla". Pokud Británie nevyjedná s Bruselem uspokojivou dohodu o brexitu a budou-li nadále pokračovat rozepře uvnitř Labouristické strany, předpovídá Farage své straně výrazný úspěch v parlamentních volbách v roce 2020.

„Tohle není nic jiného než ukázka jejich naprosté politické impotence!" ostře kritizuje v reakci, kterou má k dispozici server EuroZprávy.cz, europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který Farage považuje za typického euroskeptika, který z paniky před zodpovědností raději rezignuje. Dodává, že šéf britského UKIP lhal nejen před referendem o mnoha skutečnostech, ale ve svých manipulacích a lžích pokračuje i po vystoupení.

Související

Vlajka Velké Británie

KOMENTÁŘ: Přinese vítězství Strany pro brexit rozpad britského politického systému?

Britský politický systém, známý jako většinový, tradiční dvou-stranický nebo také jako Westminsterský systém typu „vítěz bere vše“, by se v důsledku výsledků víkendových voleb do Evropského parlamentu mohl rozpadnout. Politický systém Spojeného království byl až doposud typický tím, že jej formovaly dvě hlavní politické strany. Hlavní strana – vládnoucí, měla tradičně většinu v parlamentu, a její rivalitní strana jí stála v opozici. V posledních letech však ve Velké Británii sledujeme přerod tohoto tradičního dvou-stranického systému. Nejistota okolo odchodu země z Evropské unie a výsledky evropských voleb, které s jasnou převahou vyhrála nově vytvořená Strana pro brexit Nigela Farage, činí tento přerod navíc mnohem snadnějším. Mohlo by se tak stát, že se tradiční britský politický systém úplně rozpadne.

Více souvisejících

UKIP (britská euroskeptická strana) Nigel Farage

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

včera

Proč došlo k atentátu na Fica? Policie zjistí, jestli byl útočník zradikalizovaný

Pokud někdo úmyslně radikalizoval pachatele atentátu na předsedu vlády Roberta Fica (Směr-SD), policie to zjistí stejně, jako to udělala v případě dvojité vraždy na Zámecké ulici v Bratislavě. Řekl to publicista Juraj Hrabko v rozhovoru pro TASR TV.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy