Exprezident Gašparovič trpí rakovinou. Nemoc tajil, podstupuje chemoterapii

Bratislava - Slovenský exprezident Ivan Gašparovič (75) se téměř dva roky potýká s rakovinou tlustého střeva a podstupuje chemoterapii.

Gašparovič měl o své nemoci informace již před loňskou červnovou hospitalizací. "Věděl jsem to někdy v listopadu, ale nechtěl jsem kazit svátky rodině, tak jsem to přiznal až v lednu. Šel jsme na chemoterapii, na ozařování a hned mě chtěli operovat, ale tehdy jsem to odmítl, protože to plánovali na duben či květen. Řekl jsem jim, že musím jet na mistrovství světa v hokeji, tak mě operovali až 1. června," řekl exprezident listu Nový čas.

"Zdá se mi navenek, že to jde všechno dobře. I v současnosti jsem stále pod chemoterapií, bude to trvat ještě měsíc," uvedl Gašparovič, který byl hlavou slovenského státu v letech 2004 až 2014.

Exprezident loni i letos podstoupil operace v bratislavském onkologickém ústavu, zdravotní potíže tehdy nekomentoval.

Související

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Historie slovenských prezidentů: Jen jeden obhájil mandát, další pracoval na benzince

Slováci budou nejpozději začátkem dubna vědět jméno svého šestého prezidenta. Od roku 1993 se v paláci vystřídalo o dvě hlavy státu více než v České republice. Důvod je jednoduchý: pouze jediný prezident na pozici vydržel dvě volební období. EuroZprávy.cz vám nyní přinášejí seznam všech, kteří nejbližšímu sousedovi Česka vládli. 

Více souvisejících

Ivan Gašparovič Slovensko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy