Evropa v sevření strachu. Přehled nejhorších útoků

Francie/Mnichov/Brusel - Páteční střelba v německém Mnichově je bohužel jen posledním útokem v dlouhé řadě podobně nepochopitelných incidentů, které Evropa v posledních měsících zažila. Připomeňte si ty největší.

1. Atentáty v Paříži

V pátek 13. listopadu 2015 zažila francouzská metropole Paříž bez nadsázky peklo. Město se sotva vzpamatovalo z teroristického útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, když islamisté udeřili znovu.

Při střelbě a sebevražedných atentátech zemřelo v listopadu v Paříži na 130 lidí, dalších skoro 400 utrpělo zranění. Radikálové udeřili na více místech naráz.

2. Teror v Bruselu

Dvaadvacátého března 2016 okusili strach z islamistického teroru i obyvatelé Belgie. I v Bruselu atentátníci útočili koordinovaně na několika místech.

Exploze otřásly jednak jedním z bruselských letišť, dalším cílem byla stanice metra. Maalbeek. Zahynulo 32 lidí, záchranáři se museli postarat o tři stovky zraněných.

3. Šílenec v kamionu v Nice

Francii i zbytek civilizovaného světa šokoval minulý týden dosud nevídaný teroristický útok na jihu země v Nice. Francouz s tuniskými kořeny Mohamed Lahouaiej Bouhlel 14. července využil oslav Dne Bastilly.

Usedl za volant kamionu a nákladním autem vjel na promenádu, která byla v té době zaplněna oslavujícími lidmi. Jeho řádění nepřežilo 84 lidí, teroristu zastřelili policisté.

4. Útok nožem a sekyrou v bavorském vlaku

V pondělí zaútočil poblíž bavorského Würzburgu ve vlaku sedmnáctiletý afghánský uprchlík, který do Německa dorazil před přibližně dvěma roky.

Muhammad Riyad na cestující ve vlaku zaútočil nožem a sekyrou, jeho řádění odnesla hongkongská rodina na dovolené. Naštěstí nikdo nezemřel. K útoku se stejně jako k atentátům v Paříži a Bruselu přihlásil Islámský stát.

5. Střelba v Mnichově

Druhým děsivým útokem v Německu za méně než týden je páteční střelba v Mnichově. Policie útočníka identifikovala jako osmnáctiletého Němce s íránskými kořeny.

Na svědomí má devět mrtvých a téměř dvě desítky zraněných, z nichž tři jsou ve velmi vážném stavu. Policie vyloučila politický motiv. Prokázala ale souvislost útoku s činem norského pravicového extremisty Anderse Breivika, který přesně před 5 lety zavraždil v Norsku 77 lidí. Střelec se zjevně před činem zabýval tématem hromadného zabíjení, uvedl mnichovský policejní ředitel Hubertus Andrä.

Související

Více souvisejících

Terorismus Teroristické útoky v Paříži (13. 11. 2015) Teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo (7. ledna 2015) a košér obchod (8. ledna 2015)

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy