Do Dachau se vrátila brána s nápisem Arbeit macht frei, zloděje se chytit nepodařilo

Mnichov - Do bývalého koncentračního tábora Dachau se dnes vrátila vstupní brána s nechvalně proslulým nápisem Arbeit macht frei (Práce osvobozuje), kterou na konci roku 2014 někdo ukradl.

Brána se nakonec v poměrně dobrém stavu našla na okraji norského Bergenu, když na ni policii upozornil anonym. Vyšetřovatelé se domnívají, že ji tam zloději nechali, protože případ vyvolal velkou pozornost, a oni se obávali, že budou časem prozrazeni.

Ani přes rozsáhlé pátrání ve více zemích a vypsanou odměnu 10 tisíc eur za jejich dopadení se je zatím nepodařilo chytit.

Dnes krátce po poledni se stokilogramový symbol nacistických zločinů, který už byl v posledních dnech pod přísným dohledem policie v Bavorsku, vrátil do Dachau. "Brána symbolizovala a symbolizuje ponižování člověka nacistickou diktaturou," řekl při této příležitosti bavorský ministr školství a kultury Ludwig Spaenle.

Brána bude nově vystavena ve stálé expozici, kde ji návštěvníci poprvé mohou spatřit 29. dubna na 72. výročí osvobození koncentračního tábora.

První vězni prošli vstupem do tábora 22. března 1933 - necelé dva měsíce poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem. Židy, kteří nakonec tvořili asi třetinu vězněných, začali nacisté hromadně internovat po takzvané Křišťálové noci v listopadu 1938.

Zařízení, kterým prošlo nejméně 200.000 lidí, z nichž asi 41.500 zahynulo, sloužilo jako model pro další koncentrační tábory po celé Evropě. Vězni v Dachau se dočkali osvobození 29. dubna 1945, když k městu postoupila americká armáda, která tam nalezla více než 30.000 zubožených lidí.

Související

Více souvisejících

koncentrační tábor Dachau (Německo) Německo norsko II. světová válka

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 26 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ruská balistická raketa zasáhla Oděsu. Ukrajina útočí na energetickou infrastrukturu Ruska

Ukrajinské drony v noci na čtvrtek podnikly údery proti energetické infrastruktuře ve Smolenské, Oriolské a Kurské oblasti, uvádějí gubernátoři jednotlivých oblastí. Uvedla to agentura Reuters. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy