Na post prezidenta Francie kandiduje 11 politiků. Kdo vyhraje? Nový průzkum

Paříž - Na prezidenta Francie kandiduje 11 politiků, kteří získali potřebných alespoň 500 podpisů od volených zástupců. Nejvíce jich má François Fillon, který ovšem zároveň čelí několika skandálům a který by měl dle většiny občanů z kampaně odstoupit.

Nejvíc podpisů (3635) má Fillon, na druhé místě je Benoit Hamon (2039) a na třetím Emmanuel Macron (1829).

Podle očekávání tak nejvíc podpory získali Fillon a Hamon, jakožto zástupci zdaleka nejsilnějších politických stran v parlamentu i v regionech a na radnicích měst - Republikánů a Socialistické strany.

Pro Macrona, který byl téměř do konce loňského roku v socialistické vládě expremiéra Manuela Vallse a který si založil novou vlastní stranu Vpřed, je třetí místo významným úspěchem.

Čtvrtou nejvyšší podporu v podpisech má levicový radikál Jean-Luc Mélenchon (805). A až osmá je Marine Le Penová (627), šéfka krajně pravicové Národní fronty.

Dnes zveřejněný průzkum agentury BVA potvrdil trend voličských preferencí posledních týdnů, podle nichž Le Penová s Macronem postoupí do druhého, květnového kola. Šéfka krajní pravice by podle ankety v prvním kole získala 26 procent hlasů, Macron o procentní bod méně. Třetího Fillona by volilo 19,5 procenta lidí. O pozici nejsilnějšího kandidáta levice svádějí vyrovnaný souboj Hamon a Mélenchon, jehož od Hamonových 12,5 procenta dělí jen půl procentního bodu.

Druhé kolo podle tohoto průzkumu skončí jasným vítězstvím středového politika v poměru 62 ku 38 procentům. Podle dosavadních zvyklostí se očekává, že se v rozhodujícím hlasování proti Le Penové v zásadě spojí voliči neúspěšných kandidátů z prvního kola a podpoří umírněnějšího ze dvou soků. Tak je jednoznačně vnímán proevropský Macron, který slibuje stmelit levici i pravici.

Seznam kandidátů

Natalie Arthaudová (46) - kandidátka krajně levicové strany Dělnický boj

François Asselineau (59) - kandidát Lidové republikánské unie

Nicolas Dupont-Aignan (55) - kandidát gaullistické strany Vzhůru, Francie!

François Fillon (63) - kandidát hlavní opoziční strany Republikáni

Benoit Hamon (49) - kandidát vládní Socialistické strany

Jacques Cheminade (75) - kandidát pravicové strany Solidarita a pokrok

Jean Lassalle (61) - nezávislý kandidát

Marine Le Penová (48) - kandidátka krajně pravicové Národní fronty

Emmanuel Macron (39) - kandidát nové centristické strany Vpřed

Jean-Luc Mélenchon (65) - kandidát krajně levicové Levé strany

Philippe Poutou (49) - kandidát Nové antikapitalistické strany

Související

Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron přišel o většinu v Národním shromáždění, posílila Le Penová

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. Vyplývá to z výsledků parlamentních voleb, které v noci na dnešek zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. V 577členné dolní komoře parlamentu tak bude mít koalice Spolu nejsilnější zastoupení, ale nikoli většinu. Ve srovnání s končícím volebním obdobím prezidentský blok ztratil zhruba 100 křesel.

Více souvisejících

volby ve Francii François Fillon Emmanuel Macron Marine Le Pen Francie

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Aktualizováno před 44 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 5 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy