Pachatelem útoku v Paříži je podle médií 39letý Francouz

Paříž - Střelcem, který ve čtvrtek večer v centru Paříže zabil policistu a dva další zranil, byl podle médií 39letý Francouz. Policie jej již vyšetřovala v souvislosti s terorismem, uvedla agentura AFP. Při útoku, k němuž došlo tři dny před nedělním prvním kolem francouzských prezidentských voleb, byla lehce zraněna kolemjdoucí zahraniční turistka.

Pachatel podle policejních zdrojů francouzských médií cíleně zahájil palbu na policejní hlídku a následně byl zabit. Policie zatím stále zjišťuje, zda měl komplice, a provádí razie v Paříži a okolí. Útok vyšetřuje protiteroristické oddělení pařížské prokuratury.

Francouzská policie pátrá v souvislosti se čtvrtečním útokem v centru Paříže po druhém podezřelém. Oznámil to dnes mluvčí francouzského ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet. 

Podle agentury AP, která má k dispozici dokumenty o policejním vyšetřování incidentu, policisté prohledali byl 39letého Karima Cheurfiho v poklidné čtvrti městečka Chelles na východním předměstí Paříže. Cheufri byl podle listu Le Parisien v roce 2001 usvědčen z útoku na policistu.

Teroristická organizace Islámský stát (IS) vydala prohlášení, podle něhož byl pachatelem útoku její bojovník, jehož pseudonym naznačuje, že pocházel z Belgie či v této zemi žil. Belgické úřady však o možném podezřelém nemají podle AP žádné informace. IS se v minulosti přihlásil i k dalším útokům na území Francie.

Mluvčí francouzského ministerstva vnitra Pierre-Henry Brandet dnes v rozhlase uvedl, že policie pátrá v souvislosti se čtvrtečním útokem v centru Paříže po druhém podezřelém, kterého identifikovaly belgické bezpečnostní složky a vyrozuměly o tom francouzské úřady. Brandet následně agentuře AFP řekl, že hledaný muž se sám přihlásil na komisařství v Antverpách na severu Belgie. O této skutečnosti informovala také agentura Belga.

Prezident François Hollande prohlásil, že okolnosti útoku ukazují na teroristický čin a dnes se sejde se šéfy silových ministerstev k bezpečnostní poradě. Francie podle něho zajistí nejpřísnější bezpečností opatření v souvislosti s nedělními volbami. Někteří kandidáti včetně konzervativce Françoise Fillona se rozhodli zrušit své mítinky plánované na dnešní poslední den kampaně.

Související

Více souvisejících

teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées (20. 4. 2017) Francie teroristické útoky ve Francii

Aktuálně se děje

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy