Očití svědkové popisují střelbu v Paříži: Mohl nás všechny zabít. Lidé plakali, vypukla panika

Paříž – Svědci popisují, jak po výstřelech na jednom z nejznámějších pařížských bulvárů, Champs-Elysées, vypukla panika. Všichni se pokoušeli někam ukrýt, nastal pořádný zmatek.

Svědkyně Ines, kterou cituje server britské stanice BBC, uvedla, že slyšela výstřely, pak na zemi viděla ležet tělo. „Lidé plakali a všichni utíkali,“ popisuje žena.

Další svědek, Chelloug, řekl agentuře Reuters: „Byla tam policejní dodávka a ten chlap vystoupil z Audi A80, starého šedého auta značky Audi. Zaparkoval hned za dodávkou a vylezl s kalašnikovem. Slyšel jsem šest výstřelů. Myslel jsem, že jsou to petardy, protože se všichni rozhlíželi po silnici a nikde nikdo nebyl.“

Střelec byl podle něj schovaný za dodávkou a střílel přímo na policisty. „Myslím, že jednoho policistu trefil, jakmile policista otevřel dveře dodávky, spadl na zem. Když jsme to viděli, utíkali jsme do obchodu Alain Affelou. Skryli jsme a já jsem šel do prvního patra. Viděli jsme, jak (policisté) zastřelili pachatele,“ vzpomíná.

„Byl to terorista. Přišel s Kalašnikovem a začal střílet. Mohl střílet na nás na chodníku a prškou střel zabít více lidí, ale zacílill na policisty. Naštěstí tam byli další, kteří jej zabili,“ dodal svědek.

Na místě útoku byl podle svých slov také francouzský novinář a televizní moderátor Julien Courbet. V době střelby právě seděl v blízké restauraci. Na twitteru pak uvedl, že „nikdy nezažil takovou scénu paniky“. Dodal, že všechny stoly v restauraci byly převrácené, protože se zákazníci snažili krýt. Navíc někdo zhasnul světla. Courbet později potvrdil, že v pořádku dorazil domů a poděkoval svým fanouškům za slova podpory.

Choukri Chouanine, manažer restaurace v okolí místa střelby, řekl tiskové agentuře AFP: „Museli jsme schovali naše zákazníky ve sklepě,“ Dodal, že slyšel „hodně střelby“.

V centru Paříže na třídě Champs-Élysées u Vítězného oblouku útočník zabil policistu a zranil další dva policisty a zahraniční turistku. Pachatel, který byl při incidentu zastřelen, byl identifikován jako francouzský občan, který byl odsouzen k 15 letům vězení za dřívější útok proti policistovi. K atentátu se přihlásil Islámský stát.

Související

Více souvisejících

teroristický útok v Paříži - střelec zaútočil na Champs-Élysées (20. 4. 2017) Francie Terorismus

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 28 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 8 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Většina Američanů věří, že Čína využívá TikTok k ovládání občanů v USA

Podle průzkumu agentury Reuters/Ipsos věří většina Američanů, že Čína využívá sociální síť TikTok k formování veřejného mínění v USA. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy