Počet obětí útoku v Londýně se zvýšil na sedm

Londýn - Počet obětí sobotního teroristického útoku v Londýně se zvýšil na sedm, oznámila dnes podle agentury Reuters na tiskové konferenci komisařka metropolitní policie Cressida Dicková.

Britská policie již identifikovala všechny tři teroristické útočníky z Londýna. Informoval o tom portál BBC s tím, že prozatím nelze očekávat, že úřady jména atentátníků zveřejní.

Policie podle Dickové věří, že incident je pod kontrolou. Na místech útoku zůstane nadále množství policistů. Uzavřeno je okolí i blízké stanice metra. V ulicích Londýna bude nasazeno větší množství policistů, včetně ozbrojených, dodala Dicková.

Protiteroristické úřady podle ní zvažují, zda zvýšit stupeň ohrožení teroristickým útokem v zemi ze současného druhého nejvyššího (vážný) na úplně nejvyšší, kritický.

Dicková potvrdila, že na útoku se podíleli tři atentátníci, které policie zastřelila. Prioritou vyšetřovatelů je nyní zjistit podrobnosti o nich a také to, zda se na útoku nepodílel někdo další.

Ze sedmi obětí nočního teroristického útoku v Londýně byl jeden Kanaďan a jeden Francouz. Podrobnosti o identitě dalších mrtvých zatím nejsou dostupné. Mezi zraněni jsou vedle Britů podle oficiálních i neoficiálních zdrojů čtyři Francouzi, nejméně jeden Australan, dva Novozélanďané či jeden Němec. České ministerstvo zahraničí informace o případných českých obětech či zraněných nemá.

Francouzské ministerstvo zahraničí uvedlo, že v Londýně byl zabit jeden Francouz. Již dříve během dne francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian uvedl, že jeden ze čtyř zraněných francouzských občanů je ve vážném stavu.

Jednoho mrtvého Kanaďana pak ohlásil kanadský premiér Justin Trudeau.

Podle australského premiéra Malcolma Turnbulla je potvrzeno zranění jednoho Australana, jenž je v nemocnici, a úřady prověřují možné zranění druhého australského občana. Podle britských médií byli zraněni také dva Novozélanďané.

Související

Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane

Teroristický útok v Londýně: Bylo legální, že policie zastřelila teroristy?

Policisté, kteří zastřelili tři teroristy při útoku v centru Londýna v roce 2017, jednali v souladu se zákonem, rozhodla dnes podle britského tisku vyšetřující komise. Teroristé, z nichž jednoho policisté zastřelili z blízkosti 60 centimetrů, podle ní ignorovali slovní varování. Při atentátu na mostě London Bridge a tržišti Borough Market zahynulo osm lidí. Desítky dalších byly zraněny.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017) Velká Británie

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy