Tolerance končí. Mayová vyhlásila boj islamistům, začaly ostré razie

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová dnes v reakci na sobotní teroristický útok v Londýně vyzvala k přísnější kontrole internetu, aby se zabránilo šíření extremistických názorů, a ke zpřísnění postoje vůči domácím radikálům. Británie podle ní byla vůči extremistům "až moc tolerantní".

Mayová také prohlásila, že volební kampaň, kterou strany po atentátu přerušily, v pondělí znovu začne. Předčasné parlamentní volby se budou konat podle plánu ve čtvrtek 8. června, uvedla šéfka britské vlády.

Premiérka také řekla, že nedávné teroristické útoky v Británii spolu nesouvisejí, ale mají přesto jedno společné: spojuje je zlá ideologie, která překrucuje islám a překrucuje pravdu.

Britská ministryně vnitra Amber Ruddová uvedla, že sobotní atentát v Londýně souvisel s islámským radikalismem. Podle britského listu The Guardian dodala, že protiteroristické úřady nedoporučily zvýšit stupeň ohrožení terorismem v zemi ze současného druhého nejvyššího na úplně nejvyšší, kritický.

Policie podle ní totiž věří, že dopadla "všechny hlavní pachatele" atentátu, při němž zahynulo sedm lidí a desítky dalších byly zraněny.

Ruddová potvrdila probíhající policejní operaci. Britská média uvádějí, že tato operace se odehrává na východolondýnském předměstí Barking. The Guardian cituje svědky, podle nichž bylo několik lidí vyvedeno z vysoké budovy, na místě je ambulance a policisté, kteří místo obehnali páskou.

Počet obětí sobotního teroristického útoku v Londýně se zvýšil na sedm, oznámila dnes podle agentury Reuters na tiskové konferenci komisařka metropolitní policie Cressida Dicková. Na otázku, zda zná totožnost trojice atentátníků, kteří vozem najeli do lidí na mostě London Bridge a poté v nedaleké čtvrti Borough Market bodali noži do lidí, odpověděla: "Neznám".

Policie podle Dickové věří, že incident je pod kontrolou. Na místech útoku zůstane nadále množství policistů. Uzavřeno je okolí i blízké stanice metra. V ulicích Londýna bude nasazeno větší množství policistů, včetně ozbrojených, dodala Dicková.

Předseda liberálních demokratů Tim Farron kritizoval slova Mayové o tom, že "už toho bylo dost". "Dost toho bylo už tehdy, když se to stalo poprvé," řekl Farron televizi Sky News s tím, že premiérkou avizované přehodnocení protiteroristické strategie přichází hodně pozdě.

Podobně hovořil i někdejší předseda britské protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage, který na twitteru uvedl, že prohlášení "bylo toho dost" už mělo přijít před rokem. "Mayová nyní mluví o tvrdém postupu proti terorismu. Šest let přitom byla ministryní vnitra," dodal Farage.

Labouristická stínová ministryně zahraničí Emily Thornberryová Mayové vytkla, že její prohlášení bylo porušením dohody o pozastavení kampaně.

Farage, který v současné době spolupracuje jako komentátor s televizí Fox News, řekl v rozhovoru s touto americkou zpravodajskou stanicí, že Britové nyní budou žádat radikální změny v domácím boji proti terorismu. A pokud skutečné změny nepřijdou, bude veřejnost podle Faragea žádat internaci podezřelých lidí.

Související

Khuram Shazad Butt a Rachid Redouane

Teroristický útok v Londýně: Bylo legální, že policie zastřelila teroristy?

Policisté, kteří zastřelili tři teroristy při útoku v centru Londýna v roce 2017, jednali v souladu se zákonem, rozhodla dnes podle britského tisku vyšetřující komise. Teroristé, z nichž jednoho policisté zastřelili z blízkosti 60 centimetrů, podle ní ignorovali slovní varování. Při atentátu na mostě London Bridge a tržišti Borough Market zahynulo osm lidí. Desítky dalších byly zraněny.

Více souvisejících

Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017) Theresa Mayová Velká Británie Londýn

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy