ROZHOVOR | Z terorismu viní muslimy. Britové ale nesnáší i Poláky a migranty, říká Čech žijící v Británii

Velká Británie má za sebou těžký rok. Po loňském referendu, v němž si těsnou většinou lidé odhlasovali vystoupení z Evropské unie, postihla zemi série teroristických útoků. Premiérka a šéfka konzervativců Theresa Mayová navíc vyhlásila předčasné volby, v nichž sice vyhrála, avšak jen velmi těsně. A lidé tak opět neví, co bude dál. Podle Romana C., třicetiletého Čecha žijícího několik let v britském Warringtonu, by ale ani opoziční Jeremy Corbyn nebyl výhrou. A politika navíc není to jediné, s čím se Britové potýkají.

Jaká nyní panuje v Británii atmosféra? Projevuje se na lidech výsledek čtvrtečních voleb?

Obecně si z toho někteří lidé dělají srandu. Ale příznivci labouristů jásají, zatímco konzervativci jsou zaskočení.

Promítly se do voleb nedávné teroristické útoky?

Myslím si že ano. Ono se totiž ukázalo, že hlavním problémem jsou podfinancované služby, a ne jenom migranti. A právě další úsporná opatření jsou jedním z hlavních bodů konzervativců. Naopak labouristé chtějí financovaní policie, zdravotnictví a dalších složek značně posílit.

Když jste zmínil migranty, jsou pro Británii v současnosti velký problém? Může jejich přítomnost v zemi vůbec běžný občan pocítit?

Já jsem jejich přítomnost nikdy nepocítil. Ale obecné mínění je někde jinde, to je ale podporované bulvárními deníky typu The Sun a Daily Mail.

Dá se tedy říct, že situace v Británii je podobná té u nás, kde sice migranty ve své podstatě nemáme, ale část národa se proti nim bouří?

Ano. Víte, kolikrát jsem na svoji adresu slyšel „zkurvenej Polák“?

Zhoršila se situace po referendu o brexitu, nebo to tak bylo i před ním?

Bylo to tak vždycky. Je to stejné jako v Česku, jsou rozumní lidé, kteří neodsuzují na základě původu, a pak lidé bez budoucnosti, kteří své zpackané životy zalévají ve čtvrté cenové nadávají na koho mohou, aby si nemuseli přiznat, že to je jejich vina.

Vraťme se zpět k volbám. V Česku panuje obecný názor, že vůdkyně konzervativců Theresa Mayová je elitářka, která se stará jen o bohatší vrstvy, a předseda labouristů Jeremy Corbyn zase má nereálné představy a plány. Odpovídá to skutečnosti?

Upřímně – ano. Corbyn žije na jiné planetě, protože to všechno co by tady chtěl udělat by nezvládla ani Čína. A Mayová, ale to platí i pro konzervativce jako celek, jde zase na ruku korporacím.

Vypadá to, že se ve výsledku volí menší zlo…

Je ale otázka, kdo z nich je to menší zlo. O tom, co bude dál, ale teď rozhodne sedm Irů. Dvě malé irské strany mají dohromady 7 křesel a Mayová je potřebuje, aby mohla postavit vládu.

Stejně jako čtvrteční volby, i referendum o brexitu dopadlo poměrně těsně. Zdá se, že Británie je poměrně vyrovnaně rozdělená.

Je to tak. Je to víceméně souboj mezi mladými a staršími.

Není to šance pro menší strany, které by mohly zacílit na střední vrstvu nebo nerozhodné občany?

Takové strany tady jsou. Problém je v tom, že je skoro nikdo nevolí.

Británii postihla v nedávné době série teroristických útoků. Jak se s nimi Britové vypořádávají?

Poměrně dobře. Ono jakkoliv strašné ty útoky byly, většina lidí si plně uvědomuje, že šance skončit jako oběť teroristického útoku je zhruba stejná, jako že spadne letadlo, ve kterém letíte. Život jde zkrátka dál.

Svádí Britové vinu na migranty?

Obecně na muslimy. Ale tohle je nepochopitelné, když prováděla útoky IRA (Irská republikánská armáda podnikla ve 20. století v Británii několik teroristických útoků, pozn. red.), nikdo nekřičel „Zabijte katolíky!“. Je to teď ale zkrátka moderní.

V Británii tedy panuje odpor k muslimům a lidé je nesnáší?

Nejen je, i Poláky, Brity, co volí jiné politické strany, Skoty, kteří se na nich „přiživují“, ale to je hlavně u té části populace zblblé bulvárem. Když řeknu příklad, mého souseda jsem neviděl jít do práce co jsem se sem nastěhoval. Pořád si stěžuje, jak mu migranti berou práci, tak jsem mu u nás ve firmě domluvil pohovor. Samozřejmě na něj nepřišel, a druhý den už nadával znova.

Od referenda o brexitu uplynul skoro rok. Jak se za tu dobu projevila touha Británie opustit Evropskou unii?

Pár firem získalo na hodnotě kvůli slabší libře, to je ale zatím vše. Skutečné důsledky přijdou až poté, co se uvidí finální verze dohody. Pokud se zachovají otevřené hranice a volný obchod alespoň v nějaké formě, bude dopad brexitu mizivý. Pokud by ale došlo na tvrdý brexit, tak nikdo neví, co se stane. Já si osobně myslím, že by to bylo pro Británii katastrofální. Ale s jistotou to nemůže říct nikdo.

Související

Více souvisejících

Velká Británie rozhovor Volby ve Velké Británii Muslimové uprchlíci češi Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017)

Aktuálně se děje

před 16 minutami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Mezinárodní trestní soud chce vydat zatykač na Netanjahua

Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC) vydání zatykače na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a několik dalších izraelských představitelů. Informoval o tom dnes zpravodajský web The Times of Israel.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 12 hodinami

před 13 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy