Vražda Johna Lennona měla zastavit radikalizaci? Vše mohlo být předem připravené

Vrah známého zpěváka a frontmana skupiny Beatles Johna Lennona byl k útoku vyškolen americkou CIA. Ve své nové knize to tvrdí spisovatel John Potash. Cílem bylo zastavit vlivnou hvězdu tak, aby nemohla zradikalizovat mladé Američany svým levicovým přesvědčením, tvrdí.

Nová kontroverzní kniha s názvem „Drogy jako zbraně proti nám“ naznačuje, že člen legendární skupiny Beatles byl zabit americkými zpravodajskými agenturami. Ty prý chtěly zabránit v ovlivňování lidí Lennonovými „radikálními levicovými“ ideologiemi.

Potash také tvrdí, že CIA sledovala různé vysoce postavené popové hvězdy, včetně rappera Tupaca Shakura a frontmana skupiny Nirvana Kurta Cobaina, před jejich předčasným úmrtím. Vedly je k tomu údajně obavy, že mohou své fanoušky až příliš ovlivňovat.

Dne 8. prosince 1980 se Lennon stal obětí atentátu, když se vracel z autogramiády. Před branou jeho newyorského bytu ho těžce postřelil duševně nemocný Mark David Chapman, kterému se několik hodin předtím podepsal na své nové album Double Fantasy.

Chapman byl posléze označen za „šíleného fanouška“ a odsouzen na doživotí. Je uvězněn ve Státní věznici Attica poblíž Buffala ve státě New York. Podal již celkem devět žádostí o propuštění, v pravidelných dvouletých intervalech (2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016), ale všechny byly zamítnuty.

Po Lennonově smrti se vyrojila celá řada konspiračních teorií. Tato kniha například líčí vyšetřování bývalého korespondenta deníku Sunday Express Fentona Breslera, který získal utajované dokumenty FBI a CIA. Ty prý ukazují, že zatčení hvězdy kvůli užívání drog v roce 1972 mělo „neutralizovat a narušit“ jeho činnosti. Mluví také o tom, že Lennon byl v 70. letech sledován zpravodajskými agenturami.

Podle knihy se to týkalo například Lennonových antiválečných událostí nebo benefičního koncertu na propuštění vězněného aktivisty Johna Sinclaira. Potash říká, že americké zpravodajské agentury byly stále více znepokojeny Lennonem poté, co přešel od užívání drog a k aktivismu - a v době smrti byl jen jeden měsíc od udělení amerického občanství.

Potash napsal: „Tento ilustrovaný mezinárodní zájem a vliv Lennona podtrhuje, proč byl jeho levicový aktivismus hrozbou pro CIA a oligarchii.“ Nejvíce ohromujícím obviněním této knihy ale je, že Chapman mohl být vyškolen k zabíjení v Bejrútu, kde v 70. letech operovala CIA .

Spisovatel Phil Strongman, autor John Lennon: Život, časy a atentát, také přednesl myšlenku, že Chapman byl „naprogramován“ k zabíjení. Postash připomíná, že Chapman „čekal na Lennona až přijede osudné noci domů, poklekl do bojového postoje a střelil hvězdu čtyřikrát do zad ze vzdálenosti 20 stop“.

„Mohl unikl, ale místo toho vzal kabát, složil ho a vytáhl z kapsy knihu Kdo chytá v žitě,“ píše autor. V předchozím rozhovoru Breslera s poručíkem NYPD Arthura O'Connora policista uvedl, že „Chapman vypadal, že byl naprogramován".

Mluvčí CIA serveru Express.co.uk v reakci na knihu řekl, že tvrzení v knize jsou nepodložená a nezaslouží si pozornost.

Související

John Lennon

Lennonův vrah promluvil. Měl v srdci zlo a toužil po slávě

Mark David Chapman, vrah britského hudebníka Johna Lennona, letos v srpnu podvanácté žádal o podmínečné propuštění z newyorského vězení Green Haven. Komisi, která o jeho propuštění mohla rozhodnout, řekl, že v jeho srdci bylo zlo a že toužil po slávě. Nyní vím, že zabít bývalého člena Beatles bylo špatné, řekl Chapman. Komise jeho podmínečné propuštění neschválila, napsala dnes agentura AP.
John Lennon Rozhovor

Před 40 lety Chapman zastřelil Lennona. Jeho hudba mě fascinuje, ničily jej drogy, říká Svátek

ROZHOVOR – V jeho duši se usadil hluboký žal. Předseda celorepublikového klubu The Beatles Jiří Svátek vždy truchlivě prožívá datum 8. prosince, kdy Mark David Chapman zastřelil u Dakoty v New Yorku zakladatele legendárních Brouků Johna Winstona Lennona. Dnes od kytaristovy vraždy uplynulo čtyřicet let. „Přepadne mě nostalgie a vyrazím zapálit svíčku k Lennonově zdi na Malé Straně. John byl výjimečně talentovaný člověk, bohužel jej ničily drogy. Jeho hudba mě fascinuje. Dnes ho budu hrát v rádiu,“ říká v rozhovoru pro EuroZprávy.cz Jiří Svátek.

Více souvisejících

John Lennon Mark David Chapman (vrah J. Lennona) CIA Beatles

Aktuálně se děje

před 30 minutami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 3 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 5 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 8 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 15 hodinami

před 21 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy