Macron na cestě k další výhře: Ve francouzském zámoří začalo 2. kolo voleb

Paříž - Rozhodující druhé kolo francouzských parlamentních voleb dnes v předstihu začalo v zámořských územích a departementech na západní polokouli. Prezident Emmanuel Macron chce s pomocí svých poslanců, z nichž většinu budou tvořit nováčci bez politických zkušeností, uskutečnit hned několik reformních kroků.

Kromě obyvatel souostroví Saint Pierre a Miquelon u kanadského ostrova Newfoundland, jehož obyvatelé začali hlasovat ve 12:00 SELČ, svůj hlas v druhém kole parlamentních voleb mohou voliči do uren vhazovat například i na karibských ostrovech Guadaloupe a Martinik, ve Francouzské Guyaně a Francouzské Polynésii. V evropských departementech se bude volit až v neděli.

Očekává se rekordní výhra Macronova hnutí Republika v pohybu (REM). Podle průzkumů obsadí v dolní komoře parlamentu 440 až 470 z celkových 577 křesel. Na druhém místě by měli skončit Republikáni, na třetím socialisté. Několik mandátů by podle anket měla získat také krajně levicová Nepodrobená Francie Jeana-Luka Mélenchona a krajně pravicová Národní fronta Marine Le Penové.

Volby tak dovrší politické zemětřesení ve Francii, které započalo vítězství původně poměrně velkého outsidera v prezidentských volbách a vyloučení kandidátů tradiční velkých stran již v jejich prvním kole. Republikáni a socialisté jsou velkými poraženými také parlamentních voleb. Pravice sice skončila druhá s 21,5 procenta hlasů, ale po druhém kole si může dělat naději jen na 70 až 110 zákonodárců. Dosavadní vládní levice, která měla za socialistického prezidenta Françoise Hollandea většinu v parlamentu a která získala v prvním kole jen 9,5 procenta hlasů, se scvrkne na skupinu o 20 až 30 poslancích.

Zcela vyhořela také obě radikální hnutí, tedy nacionalisté z Národní fronty (13 procent) a levičáci z Nepodrobené Francie (11 procent), jejichž prezidentští kandidáti přitom ve volbách hlavy státu dostali dohromady přes 40 procent odevzdaných hlasů. Po druhém kole má krajní levice dostat nanejvýš 18 mandátů a krajní pravice maximálně 10.

V prvním kole parlamentních voleb získali již poslanecký mandát díky nadpoloviční většině v jejich okrsku jen čtyři kandidáti, z toho dva z REM. Zbytek čekají duely a v jednom případě se střetnou tři kandidáti, protože i ten nejslabší splnil podmínku překročení limitu 12,5 procenta hlasů všech registrovaných voličů daného okrsku.

Macron chce prosadit zákon o morálce a etice v politice, který má vymýtit nešvary v podobě zaměstnávání příbuzných ve státních orgánech a hromadění funkcí. Dále se mají trvale posílit pravomoci bezpečnostních složek v boji proti terorismu.

V ekonomické sféře si pak Macron stanovil za první úkol zpružnit pracovní právo, čehož chce dosáhnout zrychlenou procedurou, zahrnující vydávání vládních dekretů, aby se vyhnul dlouhým parlamentním debatám. Dekrety musejí ovšem v konečné fázi stejně uzákonit poslanci.

V zahraniční politice se Macron hlásí k tradičnímu spojenectví se Západem a k dalšímu budování EU, v níž už prosazuje kroky proti údajnému sociálnímu dumpingu východoevropských zemí, a to v oblasti vysílání pracovníků do zahraničí. K tomu se už ale ozývají odmítavé názory ze zemí střední a východní Evropy.

Související

Emmanuel Macron, prezident Francie

Macron přišel o většinu v Národním shromáždění, posílila Le Penová

Koalice Spolu francouzského centristického prezidenta Emmanuela Macrona získala v Národním shromáždění 245 křesel. Vyplývá to z výsledků parlamentních voleb, které v noci na dnešek zveřejnilo francouzské ministerstvo vnitra. V 577členné dolní komoře parlamentu tak bude mít koalice Spolu nejsilnější zastoupení, ale nikoli většinu. Ve srovnání s končícím volebním obdobím prezidentský blok ztratil zhruba 100 křesel.

Více souvisejících

volby ve Francii La République en marche (Republika v pohybu). Emmanuel Macron Národní fronta (NF) (Marine Le Penové) Francie

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy