Pochodu živých v Osvětimi se navzdory sporům zúčastnili prezidenti Polska i Izraele

Osvětim (Polsko) - Prezidenti Polska Andrzej Duda a Izraele Reuven Rivlin se dnes zúčastnili takzvaného pochodu živých v bývalém táboře smrti Osvětim-Březinka k uctění památky obětí holokaustu.

I dnes se zástupy jako vždy vydaly na tříkilometrový pochod od brány s nápisem "Arbeit macht frei" (Práce osvobozuje) v někdejším hlavním táboře Auschwitz I (Osvětim I) k troskám plynových komor a krematorií v táboře Auschwitz II Birkenau (Osvětim-Březinka).

Letošní akce byla poznamenána roztržkou Varšavy s Tel Avivem kvůli kontroverznímu polskému zákonu, který hrozí až tříletým vězením za připisování odpovědnosti polskému národu či státu za vyvražďování Židů a další zločiny spáchané za druhé světové války německými nacisty. Parlament tento normativní akt schválil v lednu a Duda ho následující měsíc podepsal. Zároveň ho ale poslal k přezkoumání ústavnímu soudu.

Kritiku zákob vyvolal i ve Spojených státech. Polská vláda se snaží zmírnit negativní dopady přijetí tohoto právního předpisu na vztahy obou zemí, ovšem izraelský prezident Rivlin při dnešním setkání s polským kolegou před "pochodem živých" tento problém připomněl. Mimo jiné vyzval Polsko, aby "převzalo odpovědnost za komplexní zkoumání holokaustu a různých událostí, k nimž v době vyhlazování (židovského národa za druhé světové války) došlo".

Účast obou prezidentů na pochodu je však podle listu Gazeta Wyborcza chápána jako gesto usmíření po roztržce. "Je tady zajisté velký spor kolem zákona, ale já chci znovu ujistit, že nikdy nebylo záměrem Polska umlčet svědectví o holokaustu. Chování lidí bylo tehdy různé a bylo i takové, které je třeba odsoudit," řekl prezident Duda.

Podle agentury PAP se při této každoroční akci letos sešlo asi 12.000 účastníků z desítek zemí. Vůbec první pochod živých se konal v roce 1988. 

Související

Více souvisejících

Osvětim Andrzej Duda Reuven Rivlin (izraelský prezident) holocaust Izrael Polsko

Aktuálně se děje

před 5 minutami

Aktualizováno před 13 minutami

Aktualizováno před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Robert Fico

Atentátník na Fica se sám stal terčem útoku

Údajný útočník, který ve středu střílel na slovenského premiéra Roberta Fica, se v roce 2016 stal sám terčem útoku. Juraj Cintula tehdy pracoval jako ochranka obchodního domu ve městě Levice.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vlastimil Harapes

Zemřel známý baletní mistr Vlastimil Harapes

Česko zasáhla ve středu smutná zpráva. Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. O jeho úmrtí informovalo Národní divadlo. Harapes v poslední době bojoval s vážnými zdravotními problémy. 

před 4 hodinami

Aktualizováno před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Česká televize, ilustrační foto

Ministerstvo kultury navrhlo od příštího roku zvýšení koncesionářských poplatků

Česká televize získá příští rok díky zvýšení koncesionářských poplatků navíc 865 milionů korun a Český rozhlas si polepší o 331 milionů korun. Ministerstvo kultury navrhuje od roku 2025 zvýšit televizní poplatek o 15 Kč na 150 Kč měsíčně a rozhlasový poplatek o 10 Kč na 55 Kč měsíčně, jak uvedl ministr kultury Martin Baxa (ODS) na dnešní tiskové konferenci. 

před 8 hodinami

Havárie v Praze. Neteče voda ve čtyřech čtvrtích na severu města

Více než 50 tisíc odběratelů v Praze se ve středu ocitlo bez vody. Důvodem je havárie na vodovodním řadu, ke které došlo při napouštění po plánované výluce. K opravě by mělo dojít ještě dnes. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy