Smrtelná epidemie chřipky se blíží. Krize kolem účinnosti antibiotik se zhoršuje

Krize odolnosti virů a bakterií proti antibiotikům, která hrozí, že způsobí, že mnohé nemoci nebudou léčitelné, je podněcovány nejen nadměrným užíváním léků, ale i nedostatečným zásobovacím systém řetězcem, který hrozí kolapsem, varují odborníci.

Autoři studie z nizozemské neziskové organizace Access to Medicine (Přístup k lékům) tvrdí, že nedostatek přístupu k specifickým antibiotikům může vést k užívání méně vhodných léků či dokonce k nižším dávkám léčiv. Obojí zvyšuje riziko vzniku rezistence vůči antibiotikům u nemocí a prodlužuje a prodražuje léčku. Navíc nadpoužívání antibiotik zapříčiňuje jejich nízké zásoby, což vede k stoupání cen a špatné kvalitě léčiv.

„Správné léky musí k správným pacientům ve správný čas," prohlašuje doktor Jayasree Iyer, výkonný ředitel nadace Přístup k lékům a spoluautor zprávy, „Dodávka antibiotik je nestálá, složitá a hrozí ji kolaps.“

Mezi nedostatková léčiva patří i běžná antibiotika jako penicilin G. Jak bylo v roce 2015 zjištěno, je nedostupný v 39 zemích světa, včetně Indie, Austrálie a USA. Je jediným léčivem, které může zabránit přenosu syfilidy z matky na dítě. Nedostatek tohoto léku, konstatuje zpráva, má přímou souvislost s nárůstem syfilidy v Brazílii. To má za následek nárůst počtu dětí narozených s touto nemocí.

Zpráva rovněž uvádí nedávný nedostatek intravenózních antibiotik. V důsledku výbuchu v čínské továrně, která vyráběla suroviny pro výrobu léků, vedla situace lékaře ve Velké Británii, k použití jiných léčiv. Omezenné zásoby účinných léků byly určeny jen pro akutní případy sepsí a pneumonií.

V současnosti je vedeno na seznamu nedostatkových léčiv více než 100 léků. Je mezi nimi i řada antibiotik.

Iyer a kolegové upozorňují, že celosvětový nedostatek antibiotik je důsledkem řady faktorů. Mezi hlavní problém patří i nízké zisky z výroby základních léčiv. To znamená i nízké úroveň výroby. Do nákladného a riskantního vývoje nových antibiotik se velké firmy odmítají pouštět. Mnohé společnosti začaly úplně opouštět trh s antibiotiky.

"Pokud patentovaná antibiotika dohromady každoročně generují zisk 4,7 miliardy dolarů z celosvětového prodeje, jeden jediný lék proti rakovině může vydělat za jeden rok dvakrát tolik," píší autoři a dodávají, že akce vlád zaměřené na snižování cen léčiv přispívají k problému. Poptávka po základních antibioticích je vysoká především v chudších zemích, dodávají vědci.

Výroba přísad a materiálu na výrobu léčiv je soustředěna většinou do Indie a Číny a často je vyrábí jen jedna továrna. Pokud ta je vyřazena z provozu, nastává celosvětový nedostatek jednotlivých léku.

Iyer tvrdí, že nová zpráva je zbrani proti farmaceutickým společnostem, vládám a poskytovatelům zdravotní péče. Ti se musí probrat a zlepšit svůj přístup k antibiotikům.

Podle autorů musí být vytvořen globální systém nákupu antibiotik. Vlády musí nabídnout společnostem dotace a podmínky k vývoji nových léčiv.  Výroba těch starších antibiotik se musí usnadnit, aby byly k dispozici v dostatečném množství. Pokud nebudou v čas vyvinuta nová účinná antibiotika, podle výzkumu hrozí smrt na triviální nemoci, jako je rezistentní chřipka, desítkám miliónů lidí.

Související

Ilustrační foto

Léků bude dostatek, slibuje ministerstvo. Dodávky mají převyšovat spotřebu

Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka budou dodávky antibiotik v tabletách v České republice v příštích měsících převyšovat spotřebu. Řekl to novinářům po jednání pracovní skupiny pro dostupnost léčivých přípravků na ministerstvu zdravotnictví. Náměstek také upozornil, že místně by mohly chybět sirupy, které jsou určeny pro malé děti.
Vlastimil Válek (TOP 09)

Válek slíbil dodávku dalších 360 000 balení penicilinu

Do konce listopadu bude v České republice k dispozici 360 000 balení penicilinu, uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v dnešním vysílání pořadu Partie na CNN Prima News. Podle něj je penicilin postupně dodáván do lékáren, avšak distributoři zatím nezajišťují rovnoměrné dodávky léku do všech lékáren.

Více souvisejících

antibiotika krize Zdravotnictví

Aktuálně se děje

před 43 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy