Kiska dnes přijede do Prahy, zúčastní se ceremoniálů se Zemanem

Slovenský prezident Andrej Kiska se dnes v Praze zúčastní pietního aktu na Národním památníku na Vítkově či večerního slavnostního předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Vyplývá to z programu slovenského prezidenta zveřejněného na jeho internetových stránkách. U příležitosti návštěvy k 100. výročí od vzniku Československa ho také čeká setkání s českým protějškem Milošem Zemanem.

Kiska zahájil svůj dnešní program v Bratislavě položením věnců k soše spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika. Kiska i šéf parlamentu Andrej Danko při této příležitosti označili Štefánika za přední osobnost v dějinách země. Další program Kisku podobně jako další slovenské politiky včetně premiéra Petera Pellegriniho čeká v Praze.

V 10:30 se spolu se Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO), Pellegrinim či ministrem obrany Lubomírem Metnarem (za ANO) zúčastní pietního aktu na Vítkově. O hodinu později položí věnec u hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka v Lánech.

Odpoledne se Kiska setká s bývalou generální ředitelkou Slovenského národního divadla a nynější šéfkou Opery Národního divadla a Státní opery Silvií Hroncovou či slovenským zpěvákem Miroslavem Žbirkou. Program v Praze uzavře podvečerním jednáním se Zemanem a ve 20:00 účastí na ceremoniálu na Pražském hradě, kde Zeman předá státní vyznamenání.

Oficiální oslavy založení společného státu Čechů a Slováků jsou na Slovensku naplánovány na úterý, kdy si země připomíná výročí přijetí Martinské deklarace, kterou se v roce 1918 slovenští představitelé přihlásili ke vzniku samostatného československého státu. Oslav v Martině na severu země se zúčastní vedoucí politici ČR i Slovenska.

Související

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Historie slovenských prezidentů: Jen jeden obhájil mandát, další pracoval na benzince

Slováci budou nejpozději začátkem dubna vědět jméno svého šestého prezidenta. Od roku 1993 se v paláci vystřídalo o dvě hlavy státu více než v České republice. Důvod je jednoduchý: pouze jediný prezident na pozici vydržel dvě volební období. EuroZprávy.cz vám nyní přinášejí seznam všech, kteří nejbližšímu sousedovi Česka vládli. 

Více souvisejících

Andrej Kiska Miloš Zeman 100. výročí vzniku Československa 28. října - výročí vzniku samostatného československého státu

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy