Přepíšou se učebnice fyziky: Kilogram a další jednotky mají nové definice

Válec ze slitiny platiny a iridia už nebude etalonem kilogramu. Zástupci jednotlivých zemí na konferenci Mezinárodního úřadu pro míry a váhy (BIPM) dnes podle očekávání rozhodli o nové definici kilogramu a dalších základních jednotek. Nově se základní jednotka hmotnosti odvozuje od pevné hodnoty Planckovy konstanty. Informovala o tom agentura AP.

Dlouhá měření ukázala, že za více než sto let existence etalonu kilogramu, který je uložen v trezoru v Sèvres u Paříže a přezdívá se mu "Velký K" (Le Grand K), se jeho hmotnost snížila o přibližně 50 mikrogramů. To odpovídá asi jednomu zrnku písku.

Fruitful discussions on standards & measurement science for #IMS technologies with Martin Milton #BIPM Director, William Daniel Phillips Physics #NobelPrize, Takashi Usuda CCAUV President, and global metrology community! @ctbto_alerts @BipmMetrology. See https://t.co/ldU9dIzdoY pic.twitter.com/hhk0I9BZJs

— CTBTO (@ctbto_alerts) 16. listopadu 2018

Pro běžné smrtelníky se dneškem nic nezmění, ujišťovali už předem vědci. "Změny nebudou v každodenním životě viditelné," uvedl Jens Simon, mluvčí Spolkového fyzikálně-technického ústavu v Braunschweigu.

Agentuře DPA řekl, že dnešními změnami se "odstraní nedostatky stávajícího systému a vytvoří se univerzální jazyk pro vysoce technizovaný svět". Kilogram byl doposud poslední jednotkou definovanou podle hmotného předmětu, například základní jednotka délky, metr, byla už před lety určena na základě rychlosti světla ve vakuu.

Jednoznačná definice kilogramu je důležitá i proto, že se od něj odvozuje řada dalších fyzikálních jednotek. Podle agentury AP také národním metrickým ústavům odpadne jedna starost: až doposud musely příležitostně své etalony posílat do sídla BIPM v Sèvres ke kalibraci s původním válcem, "Velkým K".

Nové definice se dnes dočkal i kelvin (jednotka termodynamické teploty), ampér (jednotka elektrického proudu) a mol (jednotka látkového množství). Hlasování, při kterém delegáti jeden po druhém říkali, zda se změnami souhlasí, skončilo jednomyslně ve prospěch novinek. Jeho výsledek zástupci více než 50 zemí světa přijali s dlouho trvajícím potleskem a výkřiky radosti, napsala agentura AP.

Nové definice základních jednotek vstoupí v platnost příští rok 20. května, na Světový den metrologie.

Související

1 kilogram

Nová definice kilogramu? Na běžného člověka mít vliv nebude

Nová definice kilogramu nebude mít na běžného člověka vliv, dopady bude mít jen ve vědeckých aplikací a experimentech, řekl ČTK ředitel Českého metrologického ústavu Pavel Klenovský. Základní jednotka hmotnosti byla doteď odvozována od svého prototypu uloženém v Sévres. Nově bude vázána na základní přírodní konstantu, díky které bude velikost kilogramu stabilnější. O změně definice rozhodla v loňském roce Mezinárodní úřad pro míry a váhy, platit začne letos o Světovém dni metrologie 20. května.
Ilustrační foto

Kolik váží kilo? Změna definice byla snem desítky let, říká český metrolog

Změna definice kilogramu byla snem posledních 60 až 70 let, dříve se ji ale technicky nepodařilo zrealizovat, řekl ČTK Jiří Tesař, odborný ředitel pro fundamentální metrologii a statutární zástupce Českého metrologického institutu. Nápadů byla spousta, ani jeden ale dosud nebyl dostatečně přesný. Dnes však delegáti na konferenci Mezinárodního úřadu pro míry a váhy (BIPM) ve francouzském Versailles rozhodli o nové definici. Kilogram už nebude odvozován od kovového prototypu, nýbrž od hodnoty Planckovy konstanty.

Více souvisejících

kilogram váha Versailles (Francie) Francie Vědci

Aktuálně se děje

před 39 minutami

před 1 hodinou

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

před 13 hodinami

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy