V Německu našli Putinovu průkazku Stasi, ulehčovala mu verbování agentů

V archivu někdejší východoněmecké tajné policie Stasi byl nalezen identifikační průkaz této nechvalně známé organizace na jméno nynějšího ruského prezidenta Vladimira Putina. Dnes o tom informoval deník Bild, který snímek průkazky s Putinovou fotografií zveřejnil. Putin v Německé demokratické republice (NDR) v 80. letech působil jako agent sovětské tajné služby KGB.

Průkazka Stasi byla vydána na jméno major Vladimir Putin a její platnost do konce roku 1989 byla potvrzena příslušnými validačními známkami. Bild uvedl, že doklad byl objeven v materiálech drážďanské pobočky Stasi označených jako Kádr a školení.

Als KGB-Spion in Dresden - Putins geheimer Stasi-Ausweis entdeckt https://t.co/WukVOInnYU

— BILD (@BILD) 10. prosince 2018

Šéf drážďanské pobočky úřadu pro dokumentaci činnosti Stasi (BStU) Konrad Felber deníku řekl, že z Putinova drážďanského působení nebylo známo, že průkazku Stasi měl. Doklad mu mimo jiné umožňoval volný vstup do úřadoven Stasi a zjednodušoval případné rekrutování agentů, neboť nemusel nikomu vysvětlovat, že pracuje pro KGB. Právě získávání agentů bylo podle odborníků hlavním úkolem Putina v drážďanské odbočce KGB.

Kreml připustil, že průkazka může být pravá. "V té době, kdy existoval Sovětský svaz, byly KGB a Stasi partnerskými službami, a nejspíše proto nelze vyloučit i takové vydání legitimací," řekl novinářům prezidentův mluvčí Dmitrij Peskov.

O Putinovi je z jeho německé mise známo, že v únoru 1988 dostal od šéfa Stasi Ericha Mielkeho bronzovou medaili Národní lidové armády. Podle tehdejšího výnosu bylo vyznamenání projevem uznání a ocenění Putinovy "služby v boji za mír, na obranu socialistické vlasti a proletářského internacionalismu v letech bratrské spolupráce mezi tajnou službou NDR a sovětskou bezpečností proti společnému nepříteli".

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Stasi Německo ndr kgb historie Rusko

Aktuálně se děje

před 7 minutami

před 31 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy