Vynecháváte každý měsíc antikoncepci? Je to zbytečné a rizikové

Hormonální antikoncepce se nejčastěji užívá ve 28 denních cyklech, při nichž ženy vždy 7 dní pilulky neberou. Podle vědců a lékařů je však tato pauza zbytečná a někdy dokonce škodlivá. Za její existenci může kupodivu papež.

Po desítky let bylo ženám, které se rozhodly užívat hormonální antikoncepci ve formě pilulek, doporučováno, aby každý měsíc jejich příjem na týden vysadily. V tomto období pak dochází u žen ke krvácení, které připomíná skutečnou menstruaci. Dlouho běžná praxe však nemá žádné lékařské opodstatnění a naopak může vést k nechtěnému otěhotnění.

Ve Velké Británii například teprve nyní National Health Service (NHS), tedy poskytovatel veřejného zdravotnictví v zemi, zavedl nové standardy, které tuto skutečnost reflektují.

„Ženám by mělo být vysvětleno, že toto krvácení není fyziologickou menstruací a nepřináší také žádné zdravotní výhody,“ píší autoři nových instrukcí. „Ve skutečnosti není nutné pilulky vysazovat, aby došlo ke krvácení – ničemu neuškodí, když toto období přeskočíte nebo budete brát antikoncepční pilulky neustále,“ řekla pro server IFL Science Karin O´Sullival z organizace FPA.

Přestože je tento konsenzus mezi gynekology již rozšířený, ne vždy byly takto ženy informovány. Právě proto se NHS rozhodlo vydat vlastní doporučení.

Za neoptimálním způsobem, kterým byly pilulky po desítky let doporučovány, stojí ve skutečnosti papež. „Gynekolog John Rock vytvořil tuto pauzu, protože doufal, že tak přiměje papeže Pavla VI., aby souhlasil s užíváním antikoncepce mezi katolíky,“ vysvětlil pro The Telegraph profesor John Guillebaud, který se zabývá reprodukční medicínou.

„Rock si myslel, že když napodobí přírodní cyklus, papež antikoncepci snáze přijme,“ dodal. Ani to však papeže nepřesvědčilo, a antikoncepci zakázal. Tato forma užívání se nicméně stejně prosadila a vydržela v podstatě do dnes. „Jak je možné, že byly antikoncepční pilulky po 60 let užívány neoptimálně jen z touhy potěšit papeže,“ ptá se Guillebaud.

Při týdenním vynechávání navíc podle odborníků častěji hrozí nechtěné početí. Zhruba 7 dní trvá, než hladina hormonů z antikoncepce dosáhne dostatečné výšky a zastaví ovulaci. Při týdenní pauze pak opět poklesá a po devíti dnech od přerušení již může dojít k otěhotnění. Stačí tedy, že se uživatelka zapomene nebo splete.

„(Nové) instrukce vysvětlují, že snížením četnosti těchto pauz nebo zkrácením doby jejich trvání na čtyři dny, je u žen možné snížit riziko nechtěného početí,“ řekla pro The Independent doktorka Diana Mansour z Fakulty sexuální a reprodukční zdravotní péče (FSRH).

Související

Ženy, ilustrační fotografie

Čtvrtina žen viní z rozpadu vztahu hormonální antikoncepci, uvádí průzkum

Téměř čtvrtina žen, které užívaly hormonální antikoncepci, tvrdí, že způsobila ukončení jejich vztahu nebo v něm alespoň sehrála nějakou roli. Ukázal to průzkum britské právnické firmy Stowe Family Law, o kterém informoval server Independent. Podle průzkumu se také 85 procent žen domnívá, že jejich manželství nebo vztah ovlivnily vedlejší účinky antikoncepce.

Více souvisejících

antikoncepce těhotenství sex porody děti

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy