Vzít mi ochranku? Nenechám se zastrašit! Evropa už není bezpečným místem, tvrdí italský spisovatel

Italský spisovatel a novinář Roberto Saviano tvrdí, že se „nenechá zastrašit" ministrem vnitra Mattem Salvinim, který tvrdí, že přezkoumá důvody k tomu, aby měl ochranku. Píše agentura AFP z filmového festivalu Berlinale, kde je Saviano jako jeden z autorů scénáře filmu La paranza dei bambini (Síť na dětí).

„Zůstávám v klidu. Budu pokračovat v tom, co dělám. Budu i nadále říkat, co se děje, nenechám se zastrašit hrozbami, které systematicky provozuje italský ministr vnitra," řekl Roberto Saviano na tiskové konferenci k filmu Cladia Giovannesiho: La paranza dei bambini (Síť na dětí), který vypráví o gangu mladých v Neapoli.

Film byl natočen podle stejnojmenného třetího románu Roberta Saviana, publikovaného v roce 2016 v nakladatelství Feltrinelli. Jde o první zcela fiktivní román, inspirovaný způsoby náboru neapolské mafie Camorra.

Mít ochranku není privilegium, to je drama!

Vicepremiér Salvini, který je vedle své funkce ministra vnitra rovněž předsedou separatistické Ligy, oznámil v červnu, že přezkoumá, zda musí mít spisovatel Saviano, autor slavné knihy Gomorra o nemilosrdném světě mafie, stále policejní ochranku. Ta mu byla přidělena v roce 2006, kdy mu po vydání zmíněné knihy bylo mafií vyhrožováno smrtí.

Saviano připomněl, že ochrana byla odebrání již dříve jinému novináři, Sandro Ruotolovi. „Kromě otázky mé osobní ochrany, je to drama být eskortován, to není žádné privilegium," zdůraznil. V Evropě je podle něj na desítku novinářů, kteří jsou v Itálii a Evropě pod ochranou. „Evropa již není jistým územím pro ty, kteří píšou, co se děje," uvedl.

Mezi Salvinim a Savianem proběhlo již dříve několik slovních výměn. Saviano několikrát kritizoval ministra vnitra Salviniho, že pravidelně nosí policejní uniformu. „Je to agrese demokracie. Je jediný v Evropě, který to dělá," zopakoval. V červnu spisovatel Saviano ministra obvinil, že je placený mafií. Salvini podal žalobu za nactiutrhání . 

„Ministr Mala Vita (jedno z přízvisek mafie, doslova Podsvětí nebo Špatný život) se rozhodl podat žalobu (...) Nezastavím se před mocí, která má strach z kritických hlasů. Před tribunálem bude Matteo Salvini vyzván k tomu, aby řekl pravdu, což pro něj bude nová zkušenost," podotkl na jeho adresu.

Související

Roberto Saviano (spisovatel)

"Šašek a ministr podsvětí." Spisovatel Saviano bude souzen za urážku Salviniho

Italský spisovatel Roberto Saviano stane před soudem pro urážku. Nazval italského ministra vnitra Mattea Salviniho "ministrem podsvětí" a "šaškem". Jako jeden z prvních se za autora knihy Gomora o neapolské mafii postavil Antoine Gallimard, dědic stejnojmenného francouzského nakladatelského domu. Nesouhlas s procesem vyjádřili dále britsko-indický spisovatel Salman Rushdie či autor pákistánsko-britského původu Hanif Kureishi, napsal deník La Repubblica.
Italská policie

Italský spisovatel se odvážil kritizovat Salviniho, může za to zaplatit smrtí

Řím - Italský spisovatel a novinář Roberto Saviano čelí kvůli své knize o italské mafii Gomora řadu let výhrůžkám smrtí, má proto policejní ochranu. Ministr vnitra Matteo Salvini ovšem naznačil, že by o ní mohl přijít. Prý je podezřele často v zahraničí. Nutno také dodat, že Saviano patří ke kritikům Salviniho.

Více souvisejících

Roberto Saviano (spisovatel) Matteo Salvini (Liga severu)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy