"Šašek a ministr podsvětí." Spisovatel Saviano bude souzen za urážku Salviniho

Italský spisovatel Roberto Saviano stane před soudem pro urážku. Nazval italského ministra vnitra Mattea Salviniho "ministrem podsvětí" a "šaškem". Jako jeden z prvních se za autora knihy Gomora o neapolské mafii postavil Antoine Gallimard, dědic stejnojmenného francouzského nakladatelského domu. Nesouhlas s procesem vyjádřili dále britsko-indický spisovatel Salman Rushdie či autor pákistánsko-britského původu Hanif Kureishi, napsal deník La Repubblica.

Saviano bude souzen v Římě. Označení "ministr podsvětí" není nové, v roce 1910 se jej dočkal Giovanni Giolitti, který byl v letech 1892 až 1921 pětkrát premiérem Itálie. Ve spojení se Salvinim jej použil Saviano kvůli napojení šéfa protiimigrační Ligy na některé politiky na jihu Itálie a okolnosti jeho zvolení.

"Salvini byl zvolen v Kalábrii na politickém shromáždění ve městě Rosarno. V prvních řadách tehdy stáli lidé z rodiny Pesce, která tradičně patří k 'Ndranghetě a je navázaná na rodinu Belloco, mocnou organizaci obchodující s drogami. (Salvini) přitom neřekl ani slovo. Ten zbabělec neřekl ani slovo o tom, že je proti 'Ndranghetě. Řekl, že Rosarno zná celý svět kvůli slumům a ty prý jsou hlavním problémem města. A přitom je to už celá desetiletí bašta 'Ndranghety. Tak to je Matteo Salvini," připomněl Saviano politické začátky nynějšího ministra vnitra.

"My, spisovatelé, se vždy postavíme za Saviana," konstatoval Rushdie, který podobně jako italský autor žije pod policejní ochranou. "Odsuzujeme tento poslední ostudný útok na jeho právo (vyjádřit svůj názor)," dodal.

"Nemůžeme mluvit o svobodě projevu, pokud je někdo souzen za svůj názor," argumentuje podobně Kureishi. "Takové věci by se měly dít jen v antiutopickém románu 1984 George Orwella, a nikoli v současné demokratické zemi," dodává. Trestní oznámení, které ministr vnitra na spisovatele podal, podle Kureishiho "hluboce sráží pověst Itálie v Evropě jako národa umělců, spisovatelů a filozofů".

Z dalších spisovatelů se za Saviana postavili například Španělé Javier Cercas a Manuel Vilas či Američan Nathan Englander.

Grazie per la solidarietà che mi sta arrivando in queste ore. Sono pronto ad affrontare questo processo e prometto a coloro che mi stanno sostenendo e al Ministro Salvini stesso che con l'unico mezzo a mia disposizione, la parola, non darò tregua alle sue continue bugie. pic.twitter.com/BWz9cccGKd

— Roberto Saviano (@robertosaviano) 22. března 2019

Cercas doufá, že "italský soud uzná, že nazvat ministra vnitra ministrem podsvětí je tím, čím se to jeví: legitimním způsobem kritiky moci". Salviniho považuje tento španělský spisovatel za "nejznepokojivějšího politika současné Evropy, za lídra nacionalistického populismu".

"Politická perzekuce, jíž je (Saviano) vystaven, představuje útok na svobodu projevu, demokracii a kulturu," soudí Vilas.

Související

Italská policie

Italský spisovatel se odvážil kritizovat Salviniho, může za to zaplatit smrtí

Řím - Italský spisovatel a novinář Roberto Saviano čelí kvůli své knize o italské mafii Gomora řadu let výhrůžkám smrtí, má proto policejní ochranu. Ministr vnitra Matteo Salvini ovšem naznačil, že by o ní mohl přijít. Prý je podezřele často v zahraničí. Nutno také dodat, že Saviano patří ke kritikům Salviniho.

Více souvisejících

Roberto Saviano (spisovatel) Matteo Salvini (Liga severu) Itálie Mafie spisovatelé

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 5 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko tvrdí, že provedlo útok na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy