Vše, co byste měli vědět o Tommym Robinsonovi: Je kontroverzní aktivista mučedníkem?

V poslední době se hodně mluvilo o smazání účtů na sociálních sítích kontroverznímu britskému aktivistovi a zakladateli a pravicové skupiny English Defence League (EDL) Tommymu Robinsonovi. Pro některé z nás je Robinson mučedníkem, který statečně bojuje proti démonům své domy, pro mnohé je pravicovým extremistou. Kde je ale pravda? Na tuto otázku se snaží najít odpověď deník Thesun.co.uk.

Tommy Robinson, vlastním jménem Stephen Christopher Yaxley-Lennon (35 let), se narodil v Lutonu, hrabství Bedfordshire, irské matce, která pracovala jako pekařka. Jeho nevlastní otec byl zaměstnán v místní automobilce Vauxhall. "Všichni lidé žijící v Lutonu jsou potomky přistěhovalců, ať už z Irska, západní Indie, nebo Ghany," řekl Robinson v roce 2013 v rozhovoru pro Telegraph. Navzdory dobrým studijním výsledkům se Robinson vždy identifikoval jako rebel a často se dostával do křížku s "muslimskými gangy", které údajně mohly za většinu jeho extempore v mládí.

Robinson se později stal zakladatelem a předsedou English Defence League (EDL) - Anglické obranné ligy, krajně pravicového pouličního hnutí. Extremistická skupina, která byla v roce 2009 taktéž bývalým spoluzakladatelem Britské národní strany, se už tehdy vymezovala proti šíření "militantního islámu". Robinson má v trestním rejstříku několik záznamů pro násilné trestné činy, včetně cestování na falešné doklady, drogových deliktů a výtržností. Proslul také protesty proti rozhodnutí FIFA zakázat anglickým fotbalovým mužstvům nosit na svých dresech květ vlčího máku. Do vězení se poprvé dostal v roce 2014, přičemž osudovým se mu staly úvěrové podvody.

Po vystudování leteckého inženýrství začal Robinson pracovat na letišti v Lutonu, odkud jej vyhodili za rvačku v opilosti. Podle jeho názoru v tom ale sehrálo roli více faktorů, včetně přísnějších bezpečnostních opatření po teroristických útocích 11. září 2001. Ani tyto excesy však nezabránily Robinsonovi v tom, aby se oženil, a zplodil tři děti. K jeho prvnímu smazání ze sociálních sítí, konkrétně z Twiterru, došlo 28. března 2018 poté, co porušil zásady komunity týkající se nenávistných projevů.

17. ledna oznámil Robinson, že byl smazán i jeho účet na YouTube, a že se jedná o rozsáhlou akci proti všem aktivistům, kteří jsou vyhodnoceni jako krajně pravicoví. Posléze přišel i o svůj profil na Facebooku a Instagramu. Jako důvod bylo taktéž uvedeno šíření nenávisti, které je v rozporu s politikou těchto platformu. Facebook se k tomu vyjádřil tak, že smazal Robinsonovi účet, neboť opakovaně porušoval zásady komunity vyzýváním nenávisti vůči muslimům.

I u nás v ČR máme podobnou skupinu, kterou Facebook kvůli dlouhodobému porušování zásad komunity bez možnosti odvolání zrušil. Jedná se konkrétně o "Naštvané matky, založené aktivistkou Evou Hrindovou. Ty se později transformovaly na Antifeministickou úderku, která většinu svých postů směřuje spíše na kritiku "vypjatého" feminismu a pojetí práv sexuálních menšin.

Ale zpět k Robinsonovi. Za zmínku totiž také stojí, že byl jmenován poradcem Strany nezávislosti Spojeného království UKIP. Její předseda Gerard Batten řekl, že mu bude ctí s ním pracovat, a že se jedná o člověka s velkým rozhledem. Jeho názor naopak nesdílí její exlídr Nigel Farage, podle něhož je Batten příliš posedlý Robinsonem a islámem, což může jeho UKIP naopak ublížit, protože bude směřovat příliš napravo, a to v době, kdy toryovci oslabují na úkor labouristů. Dokonce se nechal i slyšet, že se jej pokusí kvůli tomu odvolat z funkce předsedy.

Proč byl v květnu 2018 uvězněn?

Robinson byl odsouzen 25. května 2018 ke 13 měsícům odnětí svobody nepodmíněně za pohrdání soudem, což se stalo předmětem mezinárodní pozornosti. Trestného činu se dopustil tím, že natáčel probíhající soudní proces v Leedsu, čímž ohrozil jeho průběh, což ostatně i sám přiznal. Něco podobného ale spáchal už v roce 2017 v Canterbury, za což mu byla uložená podmínka, kterou svým počínáním porušil. V obou případech šlo u trestnou činnost páchanou muslimskými gangy - znásilňování a obchod s bílým masem. 

Kdyby se novinářům nepodařilo obejít zásadu mlčenlivosti, nikdy by se svět o Robinsonově uvěznění nedozvěděl. Soudce, který jej soudil, se tehdy nechal slyšet, že Robinson svými aktivitami už připravil britské daňové poplatníky o stovky tisíc liber. Tak jako tak si Robinson získal na svojí stranu velké množství lidí, kteří pak následně manifestovali na Downing Street se slogany #FreeTommy.

V červenci 2018 se Robinson odvolal proti rozsudku soudu nižší instance do Londýna, kde mu bylo slíbeno, že se jeho případ vyřeší ve zkráceném řízení. Už předtím zástupce amerického prezidenta Donalda Trumpa žádal britského velvyslance o Robinsonovo propuštění. Podle některých informací měla v pozadí stát lobby pravicového webu Breitbart amerického republikánského senátora Sama Brownbacka.

Byl nakonec propuštěn?

1. srpna 2018 vyhověl Robinsonovi Odvolací soud v Londýně a propustil jej na kauci. Nemá však zcela vyhráno, neboť sice je na svobodě, ale stále čelí obvinění z trestného činu pohrdání soudem. Podle předsedy soudu lorda Burnetta a dalších dvou přísedících by se prvoinstanční soud v Leedsu měl jeho případem pouze znovu zabývat. K novému líčení pak skutečně došlo 27. září.

Robinson, kterému v případě obvinění stále hrozí až dva roky odnětí svobody, se nechal slyšet, že svým jednáním sice porušuje zákon a podle některých dokonce šíří nenávist vůči muslimům, ale že on jej považuje za morálně správné. Otázkou však zůstává, zda lze osobu, která měla už od mládí problémy se zákonem, a to nikoliv pouze v rámci svého údajného boje za "záchranu" Británie před "islamizací", za novodobého Jana Husa, který se nechal upálit pro svojí pravdu. Ostatně, kdo by chtěl, aby bránil evropskou křesťanskou civilizaci člověk, který byl v minulosti trestaný pro podvody, výtržnictví a drogové delikty?

Související

Policie Velká Británie

Londýn omezil demonstrace. Hrozí nákaza koronavirem a střety levice s pravicí

Londýnská policie omezila dobu trvání protestů, které se dnes mají uskutečnit v centru města. Demonstrace proti rasismu a policejnímu násilí i akce příznivců krajní pravice musí skončit do 17:00 místního času (18:00 SELČ). Stoupencům jednotlivých táborů vyhradili policisté také oblasti, ve kterých se mohou shromažďovat. Londýnský starosta dnes opět vyzval, aby lidé zůstali raději doma.

Více souvisejících

Tommy Robinson (Anglická obranná liga) Velká Británie islám Demonstrace proti islamizaci Evropy (6.2.2015)

Aktuálně se děje

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

včera

včera

včera

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

včera

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy