Blíží se konec prezidenta Kisky? Ani náhodou, hodlá si založit vlastní stranu

Dosluhující slovenský prezident Andrej Kiska připravuje podle listu Denník N založení vlastní politické strany a tento záměr hodlá oznámit ještě tento týden. Kromě svých spolupracovníků oslovil pro svůj projekt i politiky včetně expremiérky Ivety Radičové. Radičová ale zopakovala, že do žádné strany vstoupit již nehodlá a že nebude ani kandidovat do parlamentu, napsal list. Kiskův pětiletý mandát v úřadu hlavy státu skončí v polovině června, parlamentní volby by se v zemi měly konat na přelomu února a března příštího roku.

Kiska je podle poslední sondáže nejdůvěryhodnějším politikem na Slovensku. Z průzkumu agentury AKO, jehož výsledky o uplynulém víkendu zveřejnila televize TA3, vyplynulo, že devět procent Slováků by určitě volilo Kiskovu stranu, pokud by ji úřadující hlava státu založila.

Konzultace s Kiskou potvrdil i opoziční poslanec Gábor Grendel. Naopak nezařazená poslankyně a exministryně spravedlnosti Lucia Žitňanská podobně jako Radičová listu řekla, že stranicky se angažovat nehodlá a ani nebude kandidovat v parlamentních volbách. Radičová uvedla, že spolupráce s Kiskou se týká programu. Podle listu Kiska oslovil také europoslankyni Janu Žitňanskou či ekonoma Marcela Klimeka.

Původně Kiska plánoval, že se stáhne z politiky. Postoj v této záležitosti ale začal měnit po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Loni v květnu Kiska, když oznámil své rozhodnutí neucházet se o znovuzvolení v letošních volbách hlavy státu, také řekl, že bude přemýšlet, jak nejlépe využit autority a důvěry velké části veřejnosti, aby i po skončení působení v prezidentském úřadu přispěl k začátku nové politické éry na Slovensku. Ještě loni na jaře přitom Kiska tvrdil, že stranu nezaloží, nebude kandidovat do parlamentu a že ani neuvažuje o funkci premiéra.

V kampani před březnovými přímými prezidentskými volbami Kiska podpořil právničku Zuzanu Čaputovou, která v sobotním rozhodujícím kole hlasování porazila místopředsedu Evropské komise Maroše Šefčoviče.

Kiska má dlouhodobě napjaté vztahy s expremiérem a šéfem nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Robertem Ficem, kterého Kiska před pěti lety porazil v prezidentských volbách. Fico v uplynulých týdnech slovně útočil na Kisku i kvůli daňové kauze prezidentovy rodinné firmy KTAG. V případu policie obvinila jednatele společnosti. Kiska, který byl před složením prezidentského slibu rovněž jednatelem KTAG, dříve řekl, že v daňové kauze bude po skončení mandátu prezidenta zřejmě obviněn i on sám. Vyšetřování Kiskovy rodinné společnosti souvisí s tím, že firma účtovala do nákladů výdaje na Kiskovu propagaci před prezidentskými volbami v roce 2014.

Související

Zuzana Čaputová a Petr Pavel

Historie slovenských prezidentů: Jen jeden obhájil mandát, další pracoval na benzince

Slováci budou nejpozději začátkem dubna vědět jméno svého šestého prezidenta. Od roku 1993 se v paláci vystřídalo o dvě hlavy státu více než v České republice. Důvod je jednoduchý: pouze jediný prezident na pozici vydržel dvě volební období. EuroZprávy.cz vám nyní přinášejí seznam všech, kteří nejbližšímu sousedovi Česka vládli. 
Andrej Kiska, slovenský exprezident

Na Slovensku začal přelomový proces. U soudu stanul exprezident Kiska

Dnes začal na Slovensku soudní proces s bývalým prezidentem Andrejem Kiskou, který čelí obvinění z daňového podvodu souvisejícího s jeho prezidentskou kampaní. Kiska se před Okresním soudem v Popradu podle agentury TASR vyjádřil, že je nevinný. Prohlásil, že jeho stíhání je důsledkem jeho odmítnutí podřídit se mafiánským praktikám. Spolu s ním je obviněn i další jednatel společnosti KTAG.

Více souvisejících

Andrej Kiska Slovensko Iveta Radičová politické strany

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

včera

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

včera

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy