Rompuy svolává mimořádný summit EU

Brusel - Příští summit Evropské unie se uskuteční 30. ledna. Oznámil to v úterý unijní prezident, Belgičan Herman Van Rompuy, z jehož prohlášení cituje agentura AFP.

Mimořádná schůzka šéfů států a vlád, kterou Rompuy svolal do Bruselu, se bude věnovat dopadům dluhové krize na zaměstnanost."Zaměříme se na zaměstnanost... Musíme se vypořádat s očekávaným nulovým růstem ekonomik a poradit se, jak nejlépe čelit recesi," říká Rompuy ve videoprohlášení."Stabilita v eurozóně je pro naši budoucnost klíčová. Musíme přiznat, že jsme se vydali na cestu, která bude delší, než jsme původně očekávali," pokračuje unijní prezident.Státy Evropské unie nyní vedou rozhovory o mezivládní smlouvě, která má zpřísnit dohled nad veřejnými rozpočty. Smlouva by měla až na výjimečné případy zakázat schodkové hospodaření.Na smlouvě se dohodli představitelé členských států během summitu 8. a 9. prosince. Původně zvažovali, že její obsah bude zakotven v Lisabonské smlouvě o Evropské unii. Britský premiér David Cameron to však odmítl.Smlouva bude určena pro 17 států eurozóny. Budou se však k ní moci připojit i země unie, kde se eurem neplatí. Tedy i Česko.

Související

Herman Van Rompuy, prezident EU

Prezident EU důrazně: Pryč s populismem, přistěhovalectví je znakem...

Berlín - Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy ve svém dnešním projevu k situaci v Evropě podle agentury DPA obhajoval volnost pohybu osob, kritizoval strach z přistěhovalectví a varoval před rostoucím populismem v členských státech Evropské unie. Sílící nedůvěře vůči Evropě se podle něj dá čelit jen konkrétními politickými úspěchy.

Více souvisejících

Herman Van Rompuy EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 59 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Diskuse, koncerty i výstavy. Česko slaví 20 let v EU, odstartuje Týden Evropy

Česko oslavuje 20 let členství v EU prostřednictvím různých akcí po celé republice. V Praze se dnes konají diskuse, koncerty, výstavy a divadelní představení. Večer otevře prezident Petr Pavel takzvaný Týden Evropy.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy