Na Marsu vybudujeme kolonii pro 80 tisíc lidí, plánuje šéf SpaceX

Londýn - Elon Musk, zakladatel soukromé vesmírné společnosti Space X, která úspěšně provozuje zásobovací plavidlo Dragon, se nechal slyšet, že by rád vybudoval permanentně osídlenou základnu na Marsu. Jeho plány jsou velkolepé: Na rudé planetě by v nepříliš daleké budoucnosti mohlo sídlit až 80 tisíc lidí. Informuje server Scientific American.

Podle Muska by bylo možné srazit náklady na dopravu jednoho kolonisty na Mars zhruba na částku půl milionu dolarů (zhruba 9 milionů korun). Ambiciózní vize počítá s tím, že základní zázemí na planetě vybuduje skupina čítající okolo deseti průkopníků. Ty by tam měla dopravit gigantická raketa poháněná směsí kyslíku a metanu.

"Na Marsu můžete založit soběstačnou civilizaci, něco opravdu velkého," oznámil Musk během setkání Královské aeronautické společnosti v Londýně 16. listopadu. Hovořil zde rovněž o svých plánech na další komercializaci vesmírných letů.

Základna by měla disponovat především přístroji, které by z marťanské atmosféry filtrovaly kyslík a metan a zároveň získávaly vodu z podpovrchových zásob ledu. Následně by došlo k vybudování velkých průhledných kopulí natlakovaných na hodnoty pozemské atmosféry. V nich by bylo možné v tamní půdě pěstovat rostliny.

Zatím není jasné, zda Musk hodlá spolupracovat s projektem Mars One. Ten plánuje v rámci reality show využít právě upravených lodí Dragon společnosti Space X a vyslat první dobrovolníky-osadníky na rudou planetu již v roce 2023. Projekt však nepočítá s jejich návratem na Zemi.

Související

Mars

NASA odhalila kusy ledu v kráteru na Marsu

Americká vesmírná agentura NASA oznámila, že její přístroje na Marsu a jeho oběžné dráze zaznamenaly tvorbu jednoho z největších kráterů v historii mise na rudé planetě. V kráteru i jeho okolí jsou velké kusy ledu, jejichž přítomnost může být rozhodující pro budoucí misi člověka na Mars, uvedli vědci na dnešní tiskové konferenci.

Více souvisejících

vesmír, Mars Dragon Space-X

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 39 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy