Policejní psi mají na kahánku, přišla konkurence: Krysy

Rotterdam - Nejnovější posily, které mají nizozemské policii pomáhat v boji proti zločinnosti, jsou v plném výcviku za zatemněnými okny jisté budovy v Rotterdamu. Právě tady se čtyři krysy učí vyčenichat důkazy, a stát se tak novým želízkem v ohni budoucnosti soudních věd, napsala agentura AFP.

Krysí Derrick, Thomson and Thompson, Magnum a Poirot, kteří dostali jména podle fiktivních detektivů, mají nejen pomáhat policii zbavit ulice kriminality, ale také ušetřit čas a peníze.

Každá krysa stojí jen deset eur (asi 260 korun) a dá se, přinejmenším teoreticky, naučit, aby identifikovala jakýkoli pach od drog až po střelný prach. Pořídit a vycvičit policejního čichacího psa stojí desítky tisíc eur. Výcvik psa je také delší, trvá kolem osmi měsíců, ovšem psí schopnosti jsou pak mnohem všestrannější než ty krysí.

Krysám jde učení lépe ve tmě, protože jsou převážně nočními tvory. "Potřebují jen deset až 15 dní, aby se naučily rozpoznat určitý pach," řekla AFP policistka Monique Hamerslagová pověřená tímto projektem. Už zjistila, že čím nudnější je běžný život krysy, tím lepší je pak při detektivní práci, a také to, že samečci jsou šikovnější než samičky.

Ke straně výcvikové klece jsou připevněné čtyři nádobky, z nichž jedna obsahuje stopy střelného prachu. Derrickovi, největší z hnědočerných krys, trvá jen dvě vteřiny, než na ni ukáže čumákem s dlouhými vousky. Jako odměnu dostane slunečnicová semínka.

Zjištění stop střelného prachu je zvláště užitečné, pokud je na místě střelby přítomno víc podezřelých osob. Laboratorní test, který zjišťuje stopy střelného prachu, je drahý a trvá až dvě hodiny u jednoho podezřelého.

To, že na někoho ukáže čenichem krysa, ovšem soud zatím jako důkaz neuznává. Ale laboratorní technici alespoň mají vodítko, u kterého podezřelého a jeho oblečení mají začít s testy nejdřív. 

Policejní krysy nikdy nenahradí policejní psy, ale mohou je vhodně doplnit. V ČR se zatím neobjevily informace, že by se zaváděli krysí detektivové.

V současné době je u PČR využíváno celkem cca 735 služebních psů. U krajských ředitelství je v současné době zařazeno do výkonu služby cca 420 psů hlídkových, pátracích a psů na vyhledávání osob v dopravních prostředcích a cca 140 psů specialistů. Psovodi se služebními psy jsou zařazeni na oddělení služební kynologie u všech krajských ředitelství policie, službě cizinecké policie, ochranné službě a pyrotechnickém odboru.

Policejní služební kynologie na území České republiky má velmi bohatou tradici. Začátky využívání psovodů se služebními psy ve službě spadají až do období Rakousko-uherské monarchie (u četnických stanic, Finanční stráže, Ozbrojené stráže železnic).

V období dvacátých let minulého století byl organizován první kurz psovodů Policie ČSR v Nových Hradech a v následujících letech byla založena Policejní škola psovodů v obci Pyšely. V roce 1952 byla tato škola přemístěna do Býchor (okres Kolín).

Do této doby bylo doplňování služebních psů u jednotlivých složek Policie ČSR prováděno nákupem od civilních chovatelů. Vzhledem k tomu, že civilní chovatelé se orientovali převážně na odchov psů, který byl zejména zaměřen na kvalitu exteriéru psů, přistoupila policie k vlastnímu odchovu, zaměřenému zejména na povahové vlastnosti psů potřebné pro výkon služby, informuje server policie.cz.

Související

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Více souvisejících

Nizozemí Krysy policie

Aktuálně se děje

před 36 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy