Obřízka chlapců je barbarská, rozhodla EU. Izrael zuří

Jeruzalém/Brusel - Izrael dnes kritizoval Radu Evropy (RE) za rezoluci, která označuje obřízku chlapců za ohrožování fyzické integrity dětí. Mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Jigal Palmor radu vyzval, aby rezoluci zrušila.

Parlamentní shromáždění RE dokument schválilo v úterý v poměru 78:13 hlasům. Členské státy jsou v něm vyzvány, aby "jasně definovaly zdravotní, sanitární a další podmínky, v nichž se má vědecky ničím nepodložená obřízka chlapců" provádět. Státy mají rovněž "přijmout takové právní normy, jež zajistí, že se budou tyto zákroky provádět, až dítě dovrší věk, v němž se bude moci samo k věci vyjádřit".

"Obřízka chlapců je starobylá náboženská tradice dvou velkých náboženství judaismu a islámu a je také běžná v určitých křesťanských kruzích. Přirovnávání této praxe k barbarskému mrzačení ženských pohlavních orgánů je v nejlepším případě známkou ohromující neznalosti nebo v horším pomluvou a šířením protináboženské nenávisti," stojí v prohlášení izraelského ministerstva zahraničí.

Dovolával se oficiálního stanoviska, v němž loni americká pediatrická akademie popsala zdravotní přínos obřízky pro novorozence. Rezoluci pak mluvčí označil za "morální skvrnu na RE, která v Evropě přiživuje nenávistné a rasistické tendence".

Nachman Šai, který vede izraelskou delegaci při RE, vydal prohlášení, v němž rozhodnutí rady k obřízce označil za důkaz "zásadního neporozumění nejposvátnějším židovským zvyklostem".

Orální sex nestojí za nic

Obřízka je zcela normální záležitostí zejména u muslimů a Židů. Čím dál častěji ji ovšem podstupují i ostatní muži. Nejčastějším důvodem je zdravotní stránka. Obřezaný penis je totiž méně náchylný k infekcím a obřízka dokáže vyléčit i bolavý pohlavní styk, který je způsoben zhoršenou hygienou.

Mnoho mužů si ale stěžuje, že jejich žalud je po zákroku mnohem citlivější, než byl předtím. Dřív ho totiž chránila předkožka, nyní je pro ně velmi nepříjemné i obyčejné tření o spodní prádlo. Tady si možná myslí, že pro něj bude sex mnohem intenzivnější, ale omyl!

Žalud si na svou nechráněnost rázem zvykne a zvýšenou citlivost „otupí". Co to znamená? Muži si stěžují zejména na to, že pro ně orální sex není tak příjemný, jakým býval.

Obřezaným nádobíčkem možná okouzlíte svou partnerku, protože snížená citlivost vám přidá i o něco delší výdrž, ale na druhou stranu ochudíte sebe. Jenže to ještě není to nejhorší. Většině obřezaných mužů se nelíbí, že nemohou masturbovat, píše fanda.nova.cz. Většinou to totiž prováděli tak, že si předkožku přetahovali přes žalud, což nyní logicky nejde.

Související

Muslimové, ilustrační foto

Súdán chce povolit nemuslimům pití alkoholu a posílit práva žen

Súdán chce povolit nemuslimům konzumaci alkoholu a posílit práva žen, včetně zákazu ženské obřízky. O záměrech, které by znamenaly prudký zvrat po téměř čtyřech desetiletích striktní islámské politiky, informoval podle agentury Reuters súdánský ministr spravedlnosti. Podle statistiky OSN nejsou muslimy zhruba tři procenta obyvatel Súdánu.
Ilustrační foto

Súdán přijal nový zákon: Za ženskou obřízku hrozí vězení

Súdán přijal zákon, který trestá ženskou obřízku až třemi lety vězení. Podle odhadu OSN se tomuto zákroku podrobuje v této východoafrické zemi až 87 procent žen ve věku mezi 14 a 49 lety. Zásah může přitom skončit infekcí močových cest, ledvin, vytvořením cyst a ohrožením plodnosti.

Více souvisejících

Obřízka Izrael Rady Evropy (PACE)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 48 minutami

před 49 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ruský postup na Ukrajině pokračuje. Obsadili jsme další vesnice, tvrdí armáda

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že jeho síly dobyly vesnici Kyslivka v ukrajinské Charkovské oblasti a Novokalinově v Doněcké oblasti. Informovala o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy