Svobodní se v Evropském parlamentu zformovali do frakce Nigela Farage

Brusel/Praha - „Evropa svobody a demokracie,“ tak zní název nové frakce v Evropském parlamentu pod vedením Nigela Farage, vítěze britských voleb. Její součástí budou i Svobodní zastoupení v Evropském parlamentu svým předsedou a nově zvoleným europoslancem Petrem Machem.

Frakci v tuto chvíli tvoří sedm stran ze sedmi různých zemí, které jsou potřebné k oficiálnímu ustavení frakce. Sestavení předcházela podle tvrzení Svobodných jednání mezi stranami a přetahování o jednotlivé poslance.

„Jedním z cílů Svobodných v Evropském parlamentu je iniciace změny Smlouvy o fungování Evropské unie tak, aby členství v eurozóně bylo dobrovolné, aby žádná země nemohla být nucena vstoupit do eura proti vůli svých občanů," řekl k tomu dnes Petr Mach, předseda Svobodných.

Evropa svobody a demokracie zahrnuje poslance z Velké Británie (UKIP), České republiky (Svobodní), Itálie (Hnutí 5 hvězd), Litvy (Právo a spravedlnost), Švédska (Švédští demokraté), Lotyšska (Unie rolníků) a Francie (nezávislá poslankyně). V tuto chvíli čítá 48 poslanců.

Související

Češi hlasují v komunálních volbách

Kampaň před eurovolbami? Až na výjimky je netransparentní

Kampaň před nadcházejícími volbami do Evropského parlamentu je až na výjimky netransparentní, většina politických stran zveřejňuje údaje o finančních a personálních otázkách laxně a zákonnou povinnost vést transparentní volební účty splnila jen formálně. Nevládní organizace Transparency International ČR (TI ČR) to dnes uvedla v tiskové zprávě na základě monitoringu 11 kandidujících uskupení. Otevřeně se k voličům podle ní staví jen Piráti, KDU-ČSL a Spojenci pro Evropu, kterou tvoří TOP 09 a STAN. Zcela netransparentně si podle autorů studie počínalo hnutí SPD - Tomio Okamura, které odmítalo sdělit informace i o celkovém rozpočtu své kampaně.
Ilustrační foto

Svobodní kritizují Evropskou Unii, pro Česko je prý nevýhodná

Účastníci asi padesátičlenného průvodu příznivců Svobodných dnes v Praze kritizovali Evropskou unii. Strana hovoří vystoupení ČR z EU, Česko podle ní na členství prodělává. Zástupci strany při průvodu z náměstí Republiky k Pražskému hradu rozdávali lidem improvizované účtenky, podle nichž je Česko kvůli členství v EU ve ztrátě 1,7 bilionu korun. Podle údajů ministerstva financí naopak republika do konce loňského roku získala z rozpočtu EU zhruba 1,31 bilionu korun, zatímco do rozpočtu unie poslala 565 miliard korun. Celkem tak ČR získala z EU o 741,3 miliardy korun víc, než zaplatila, uvedlo ministerstvo.

Více souvisejících

strana svobodných občanů EU (Evropská unie) Nigel Farage

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR

Sebevrah ve Zlíně nepřežil pád v obchodním centru

Tragédie se v pátek odpoledne stala v obchodním centru ve Zlíně, kde došlo k pádu člověka. Muž na místě podlehl zraněním, která utrpěl. Případem se zabývá policie. Vše zatím nasvědčuje tomu, že šlo o sebevraždu.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

Teroristé Hamásu

Hamás chce uzavřít dohodu, pokud Izrael zastaví válku v Gaze

Palestinské militantní hnutí Hamás oznámilo svou neúčast na dalších jednáních během probíhající války v Pásmu Gazy, je však připraveno uzavřít úplnou dohodu včetně výměny unesených rukojmí a vězněných zajatců, pokud Izrael své tažení v pobřežní enklávě zastaví, uvedla agentura Reuters.

včera

Aktualizováno včera

včera

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Úrokové sazby: Snazší začátky v investování díky vyšším úrokům u XTB

Svět investic rozhodně není jednoduchý, zejména v začátcích proto může být složité se zorientovat. Vždy je důležité se dobře informovat, než se do investování pustíte. Nicméně díky praktickým službám mohou být vaše první kroky jednodušší. Právě ty nabízí broker XTB. Jednou z výhod, které jistě oceníte, jsou vyšší úroky z vašich neinvestovaných prostředků.

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko údajně letos obsadilo víc ukrajinského území, než za celý loňský rok

Ruské ozbrojené síly postupují na všech frontách na Ukrajině a jen letos obsadily 880 čtverečních kilometrů území, uvedl v pátek ruský ministr obrany Andrej Belousov podle agentury AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy