Ruští vojáci přijeli do Francie pro první z objednaných lodí Mistral. Vyvolalo to napětí

Saint-Nazaire (Francie) 30. června (ČTK) - Do Francie dnes přijelo 400 ruských námořníků, aby podstoupili školení v ovládání dvou válečných lodí řady Mistral, které Francie vyrobila pro Rusko. Informují o tom francouzská média. Plánovaná dodávka lodí přitom na pozadí ukrajinské krize vzbuzuje napětí mezi Paříží a jejími spojenci.

Americký prezident Barack Obama nedávno opět vyjádřil znepokojení, že takový kontrakt podle něj pokračuje v době, kdy Rusko anexí Krymu porušilo mezinárodní právo. Otevřeně proti dodávce francouzských vojenských lodí usku se vyjádřilo například i Polsko."(Francouzský prezidente Françoisi) Hollande, odmítáme školení 400 vrahů (ruského prezidenta Vladimira) Putina", "Jsme proti kontraktu Mistral" a "Hollande, čest Francie má větší cenu než Mistral" stálo na transparentech, kterými padesátka proukrajinských aktivistů demonstrovala v přístavu Saint-Nazaire, kam Rusové dorazili na vojenské lodi Smolnyj a kde budou do podzimu.Paříž hodlá dokončit sjednaný prodej v hodnotě 1,2 miliardy eur (téměř 33 miliard Kč). Podle webu týdeníku Le Nouvel Observateur by ale Francie od kontraktu ustoupila, kdyby se situace na Ukrajině přiostřila tak, že by byly posíleny mezinárodní sankce proti Moskvě.Podle dřívějších zpráv ruských médií už Moskva za lodě zaplatila zálohu 700 milionů eur. První loď Mistral s názvem Vladivostok má odplout do Ruska na podzim. Druhá, která byla pojmenována po krymském přístavu Sevastopol, má být dodána v roce 2015.Putin začátkem června varoval Francii, že zrušení kontraktu by vedlo nejen k zaplacení penále ze strany Francie Rusku, ale také by poškodilo budoucí spolupráci obou zemí v oblasti technické a vojenské spolupráce. Dodal, že Rusko je pro podepsání i dalších podobných kontraktů s Francií.Plavidla třídy Mistral jsou víceúčelová a mohou přepravovat vrtulníky a tanky. Smlouva o jejich dodání byla uzavřena v červnu 2011.

Související

Venezuela, ilustrační foto

Situace ve Venezuele se vyostřuje: Američané vysílají vojenskou loď

Spojené státy se kvůli krizi ve Venezuele chystají vyslat do oblasti vojenskou nemocniční loď. Dnes o tom s odvoláním na nejmenované armádní představitele informovala agentura Reuters. Jižní velitelství, které dohlíží na americké vojenské aktivity v Latinské Americe, na žádost o komentář podle Reuters dosud nereagovalo.

Více souvisejících

Vojenské lodě Ruská armáda Francie

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 19 minutami

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy