Nepokoje v Mukačevu. Zasáhne proti Pravému sektoru armáda?

Kyjev – Konflikt v západoukrajinském Mukačevu neskončil. V sobotu zde zaútočili ozbrojenci, se kterými policie stále ještě vyjednává. Prozatím se ale odmítají vzdát. Podle místních médií jde o boj o vliv mezi nacionalistickým Pravým sektorem a místními kriminálními skupinami.

Incident podle ruské agentury TASS začal jako spor o vliv mezi Pravým sektorem a jeho odpůrci. Asi dvacítka útočníků následně z Mukačeva uprchla do lesů u nedaleké obce Lavky, kde jsou v obklíčení. Během přestřelky a útěku bylo zničeno několik policejní aut, stanoviště dopravní policie a také čerpací stanice. Ukrajinská policie uvedla, že útočníci použili vedle střelných zbraní i granáty.

Na místě zůstali nejméně tři mrtví. Dva z nich byli členové Pravého sektoru, jejich úmrtí už hnutí potvrdilo, a jeden civilista. Další čtyři civilisté a šest policistů bylo zraněno. Prezident Petro Porošenko nařídil policii, aby odzbrojila a zadržela ty, kteří jsou za střelbu zodpovědní.

Psali jsme:
Útok v Mukačevu: Při střelbě policie zabila dva bojovníky Pravého sektoru
 

Ukrajinská tajná služba SBU dnes na svém webu uvedla, že je připravena podniknout všechny kroky, aby přinutila obklíčené ozbrojence vzdát se. Ministerstvo vnitra slíbilo, že budou převezeni do Kyjeva, kde se jim dostane spravedlivého a nestranného vyšetřování.

Deadly shootout in Ukraine sees 2 #RightSector members killed by police http://t.co/ohHu98lKan #Mukachevo pic.twitter.com/Zhc6leF3wC

— Sputnik (@SputnikInt) 11. Červenec 2015

Útočníci již oznámili, že jsou ochotni se vzdát, musí jim to ale posvětit šéf ultranacionalistů a poslanec ukrajinského parlamentu Dmytro Jaroš. Úřady už proto Jaroše vyzvaly, aby svým mužů nařídil složenit zbraně.

Pravý sektor v prohlášení tvrdí, že jeho členové byli napadeni bandity napojenými na místního zákonodárce Michajla Laňa. Ten se od případu distancoval a říká, že jde o provokaci.

Úřady již v sobotu nechal oblast střetu evakuovat. Prokuratura podle agentury Interfax-Ukrajina prozatím událost vyšetřuje jako "akt teroru". Do Mukačeva dnes podle portálu ukr.media přijeli dva pozorovatelé OBSE s tlumočníkem, aby situaci ve městě prověřili. V plánu mají mimo jiné setkání s místními politiky a obyvateli. Do oblasti údajně odcestoval i Jaroš, aby dohlížel na spravedlivé vyšetřování.

Situace v Mukačevu očividně vyhrotila vztahy mezi Pravým sektorem a vládními úřady. Nacionalistické hnutí již v sobotu začalo burcovat své stoupence a svolalo do Kyjeva demonstraci. Jaroš na internetu napsal, že za událostmi na západě země stojí mimo jiné Laňa, jehož zadržení žádá. Chce také, aby vláda odvolala vedení místní policie a aby z funkce odešel ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Agentura TASS s odvoláním na Pravý sektor mluví o tom, že se do Mukačeva stahuje ukrajinská armáda s těžkými zbraněmi a že se konvoj pokusili dva členové Pravého sektoru zastavit. Nakonec prý ale od blokády ustoupili, protože vojáci se zamaskovanými obličeji byli připraveni střílet.

"To, co se stalo v Mukačevu, je pro stát vážným signálem. Musí urychlit své kroky, aby nastolil pořádek, v zemi nesmí operovat žádné nelegální ozbrojené skupiny," uvedl ukrajinský analytik Volodymyr Fesenko. V Mukačevu si podle něj vyřizují účty zločinci. "Jde o konflikt mezi klany, z nichž jeden sám sebe nazývá vlastenci... Je to výzva pro stabilitu země," dodal.

Související

Ilustrační foto

Policie a nacionalisté blokují na Ukrajině ruské konzuláty, aby lidé nemohli volit

Kyjev - Rusové dnes volí prezidenta, potíže jsou především při hlasování v zahraničí. Před budovou ruského velvyslanectví v Kyjevě platí zesílená bezpečnostní opatření. Policisté částečně uzavřeli i okolní ulice. U zátarasů se shromáždila zhruba stovka ukrajinských aktivistů . Protestující drží vlajky různých nacionalistických uskupení včetně radikální organizace Pravý sektor nebo pravicové politické strany Svoboda.

Více souvisejících

Pravý sektor (ukrajinské ultranacionalistické hnutí) Ukrajina policie

Aktuálně se děje

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

včera

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy