Bosna stojí na iluzích, není to stát, tvrdí prezident bosenských Srbů

Banja Luka - Bosenskosrbský prezident Milorad Dodik tvrdí, že Bosna a Hercegovina (BaH) ve skutečnosti není stát. Jako země prý nemůže dlouhodobě vydržet a fraška, která je vytvořená kolem BaH, stojí na iluzích.

Válku v Bosně a Hercegovině ukončila v roce 1995 daytonská dohoda. Mimo jiné zakotvila vznik dvou entit s velkou autonomií - Republiky srbské (RS) a bosňácko-chorvatské Federace Bosny a Hercegoviny (FBaH). Zatímco Bosňáci (dříve Muslimové) usilují o větší centralizaci země, někteří předáci Chorvatů žádají pro svůj národ větší autonomii po vzoru Srbů. Srbové ale tíhnou spíš k samostatnosti, nebo alespoň k posílení své autonomie.

"BaH není rámec, v němž RS může být svobodná a rozvíjet se. Posilování centralistického modelu BaH znamená přímé rušení RS, a na to nikdy nepřistoupím. Mnozí lidé tady nechápou nuance a nuance spočívá v tom, že BaH není stát. Má jen hranice, mezinárodní uznání a je členem mezinárodních organizací, všechno ostatní připadá entitám," uvedl Dodik v rozhovoru, který dnes zveřejnil deník Glas Srpske.

"Tady je rozdělená společnost, kultura, dějiny, hodnoty a rozdělená je i budoucnost. To, že musíme žít společně, je jiný rozměr. Můžeme (společně) žít, pokud každý bude mít své, a ne že budeme ze Sarajeva neustále obviňováni a přehlasováváni," řekl rovněž prezident bosenských Srbů.

Podle jeho názoru by Srbové bez RS v Bosně "nevydrželi déle než dvacet let, protože by většina Bosnu a Hercegovinu nepřijala".

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.

Více souvisejících

bosna a hercegovina Srbsko Válka na Balkáně

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 5 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy