Savčenkovou doma vítali jako národní hrdinku, výměna možná zlepší vztahy mezi Kyjevem a Moskvou

Moskva/Kyjev – Ukrajinská letkyně Naďa Savčenková už je doma na Ukrajině. Lidé ji tam vítali jako národní hrdinku. Prezident Petro Porošenko krajanku vyznamenal a prohlásil, že země dostane zpátky Krym a východoukrajinský Donbas, stejně jako dostala zpět Savčenkovou.

Po bezmála dvouletém věznění v Rusku se Savčenková vrátila domů, Kyjev ji vyměnil s Moskvou za dva Rusy odsouzené na Ukrajině. „Chci požádat o odpuštění všechny matky, jejichž děti se nevrátily," prohlásila hrdinka po návratu do vlasti.

Ruský soud v březnu Ukrajinku odsoudil na 22 let do vězení za vraždu dvou ruských novinářů, na které podle obžaloby úmyslně navedla ukrajinskou palbu. Savčenková vinu odmítala a hájila se, že tou dobou už byla v zajatí proruských separatistů, kteří ji unesli do Ruska.

Psali jsme:
V Kyjevě přistálo letadlo se Savčenkovou, byla vyměněna za dva ruské vojáky
Západ a Kyjev oslavují osvobození Savčenkové, Moskva mluví o fašistech Porošenko udělil Savčenkové řád Zlaté hvězdy: Dostaneme zpět Krym a Donbas
 

Její přílet se stal v Kyjevě mimořádnou událostí. Na letišti ji vítali prezident Porošenko a expremiérka Julija Tymošenková, za jejíž stranu byla Savčenková mezitím zvolena do ukrajinského parlamentu. Porošenko občanům slíbil, že se zasadí o osvobození všech Ukrajinců zadržovaných v Rusku a na "okupovaných územích".

Pilotka se novinářům představila v dobré formě a nenesla strádání. Dlouho přitom držela hladovku. „Ukrajina má právo na existenci bez ohledu na to, zda má někdo nemocnou duši nebo hlavu," prohlásila. Podle moskevského listu Kommersant bylo konečné dohody o výměně dosaženo při telefonické konferenci nejvyšších představitelů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie v úterý ráno.

Politologové z Ruska i Západu se domnívají, že výměna odsouzených může přispět k oteplení rusko-ukrajinských vztahů, které se od svržení proruského režimu v Kyjevě a anexe Krymu v roce 2014 ocitly na bodu mrazu. Putin dnes uvedl, že výměna zajatců „přispěje ke zmírnění napětí (v Donbasu) a pomůže vyhnout se podobným citelným a zbytečným ztrátám", jakými byla smrt dvou ruských novinářů.

Západní diplomaté osvobození Ševčenkové uvítali. „Je to dobrá zpráva, na níž jsme dlouho pracovali a na kterou jsme museli dlouho čekat," prohlásil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. Podobně šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Naopak šéfka horní komory ruského parlamentu doufá, že ne všichni Ukrajinci považují Savčenkovou za hrdinku a mučednici. „Je mi velice líto země, která dělá národní hrdiny z představitelů radikálních nacionalistických organizací, z lidí, kteří mají ruce od krve, z pomahačů fašistů," prohlásila Valentina Matvijenková.

V Moskvě naopak přistálo letadlo s Jevgenijem Jerofejevem a Alexandrem Alexandrovem, propuštěnými z ukrajinského vězení díky Porošenkově milosti. Oba muži byli podle Kyjeva zajati na východě Ukrajiny jako příslušníci speciálních sil ruské armádní rozvědky, Moskva ale tvrdila, že už nejsou vojáky v činné službě.

Putin se před omilostněním Ukrajinky setkal s pozůstalými po dvou ruských novinářích, za jejichž smrt je podle ruského soudu Savčenková odpovědná. Příbuzní prezidenta požádali, aby z humanitárních důvodů milost Savčenkové udělil.

Související

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)

Savčenková utržila zdrcující porážku, ve volbách získala jen osm hlasů

Drtivou ránu politické kariéře bývalé armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadije Savčenkové zasadily nedávné parlamentní volby, v nichž kontroverzní ukrajinská politička jako nezávislá kandidovala v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů. Vyplývá to z protokolů o volebních výsledcích.
Naděžda Savčenková

Savčenková byla propuštěna z vazby. Neuteču, slibuje kontroverzní politička

Kontroverzní ukrajinská politička, bývalá armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadija Savčenková vyšla v Ukrajině na svobodu, protože jí v noci na dnešek skončila vyšetřovací vazba, která nebyla prodloužena. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na příslušné rozhodnutí soudu. Generální prokurátor Jurij Lucenko označil propuštění Savčenkové za signál, že ukrajinská justice je "těžce nemocná", a připomněl, že obvinění poslankyně nebyla zrušena.

Více souvisejících

Naděžda Savčenková (ukrajinská pilotka) Ukrajina Moskva

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy