Přežila válku i ruské vězení. Teď měla Savčenková autonehodu

Kyjev - Naděžda Savčenková přežila hrůzy války i ruské vězení, nyní má za sebou autonehodu. Ačkoliv zpočátku vypadala tragicky a ukrajinská média se předháněla v tom, jak moc se mohla zranit, nakonec se ukázal opak.

Poslankyně Nejvyšší rady Naděžda Savčenková strávila několik měsíců v ruském vězení, kde se rozhodla bojovat proti tamnímu režimu hladovkou. Nakonec se dostala zpět na Ukrajinu, kde se nyní málem vážně zranila.

Podle jejích slov havarovala v Oděské oblasti, kde jsou neposypané a velmi kluzké silnice. Nedokázala proto auto udržet na vozovce a vyletěla z cesty do příkopu.

Na svém facebooku ale dodala, že Ukrajinci jsou velmi přátelští. "Není jim cizí pomoc lidem v nouzi. Za 30 minut jsme byli zase na cestě," uvedla. Z nehody i přes hrůzně vypadající fotografii vyvázla bez zranění.

Ukrajinská poslankyně, kterou ruský soud po dvouletém věznění odsoudil ke 22 letům odnětí svobody a která se na Ukrajinu letos v květnu vrátila po výměně za dva odsouzené Rusy, se před několika dny týdny objevila v Rusku.

Savčenková pro BBC Newsnight mluvila o tom, proč se rozhodla být zúčastnit odvolacího řízení dvou Ukrajinců před ruským nejvyšším soudem v Moskvě. "Vím, jak se cítí, protože jsem byla ve stejné situaci. Vím, jak důležité je vidět Ukrajince v soudní síni, kteří budou skandovat: 'Sláva Ukrajině' a 'Hrdinové neumírají'," uvedla politička s tím, že je chtěla podpořit proti „nepříteli". Vysvětlovala také, že jí nikdo nezaručil, že bude v bezpečí, ale že se nebála.

Nedávno také požádala budoucího amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby "zabránil třetí světové válce" tím, že posílí sankce vůči Rusku. V dopise, který zveřejnila na svém facebookovém profilu a ze kterého cituje server The Moscow Times, apeluje na Trumpa, aby pomohl Kyjevu bojovat proti "ruské agresi" prostřednictvím mezinárodní diplomatické, technické a vojenské podpory.

"Rusko rozumí pouze použití síly a odhodlání," napsala v otevřeném dopise. "Vy osobně máte odhodlání, a vaše země je světová velmoc. Když se světové společenství upne k politice appeasementu ... povede to k největší katastrofě 20. století," napsala. "Máte všechny možnosti, abyste se zabránil třetí světové válce," uvedla.

Související

Naděžda Savčenková navštívila Prahu (12. ledna 2017)

Savčenková utržila zdrcující porážku, ve volbách získala jen osm hlasů

Drtivou ránu politické kariéře bývalé armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadije Savčenkové zasadily nedávné parlamentní volby, v nichž kontroverzní ukrajinská politička jako nezávislá kandidovala v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů. Vyplývá to z protokolů o volebních výsledcích.
Naděžda Savčenková

Savčenková byla propuštěna z vazby. Neuteču, slibuje kontroverzní politička

Kontroverzní ukrajinská politička, bývalá armádní důstojnice a někdejší vězeňkyně v Rusku Nadija Savčenková vyšla v Ukrajině na svobodu, protože jí v noci na dnešek skončila vyšetřovací vazba, která nebyla prodloužena. Oznámila to agentura Interfax-Ukrajina s odvoláním na příslušné rozhodnutí soudu. Generální prokurátor Jurij Lucenko označil propuštění Savčenkové za signál, že ukrajinská justice je "těžce nemocná", a připomněl, že obvinění poslankyně nebyla zrušena.

Více souvisejících

Naděžda Savčenková (ukrajinská pilotka) Nehody aut Ukrajina

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy