Pád letadla s Alexandrovci: Nešlo o chybu, piloti ho navedli do moře, ukázalo vyšetřování

Moskva - Za příčinou pádu letadla Tu-154, které se na konci prosince krátce po startu zřítilo do Černého moře, stojí zřejmě chyba pilotů. Ti jej podle šetření neúmyslně navedli do moře. Vyplývá to ze závěrů komise vyšetřující příčiny katastrofy, o kterých informoval list Kommersant.

Ruský list Kommersant už dříve napsal, že odborníci na důkazních materiálech ze zříceného letadla nenašli stopy po výbuchu ani po zásahu raketou zvenčí. Nebyly nalezeny ani stopy po výbušnině či šrapnelu.

Ruské ministerstvo obrany už dříve oznámilo, že na troskách letadla nebyly nalezeny žádné známky výbuchu ani požáru. Náčelník služby bezpečnosti letů vojenského letectva Sergej Bajnětov ale nepopíral, že se pracuje i s verzí terorismu. Ta je nyní vyloučena.

Vyšetřovatelé na základě této expertizy vyloučili, že by se letadlo stalo terčem teroristického útoku. Jako nejpravděpodobnější varianta se tak jevila chyba posádky, která se nyní potvrdila.

Údaje z černé skříňky ukázaly, že letadlo minutu po startu nabralo výšku 250 metrů a rychlost 370 kilometrů v hodině. Záhadou ale zůstává, proč se při dosažení této rychlosti nevydalo směrem k oblakům, ale místo toho začalo klesat. Na vině je zřejmě chyba pilota.

Kapitán letadla Roman Volkov mohl být podle vyšetřovatelů dezorientovaný. Vzhledem k tomu, že letadlo startovalo za tmy, nebyly viditelné žádné záchytné body. Pilot tak měl při přetížení během startu pocit, že letadlo stoupá vzhůru, místo toho ale klesalo. Jde o jev zvaný somatogravická iluze, kdy se údaje z palubních přístrojů neslučují s intuicí a smysly pilotů.

Letoun Tu-154 se zřítilo do Černého moře 25. prosince 2016 krátce po startu z letiště v Soči, kde mělo mezipřistání. Letadlo směřovalo do Sýrie. Na palubě bylo 92 osob včetně členů armádního souboru Alexandrovovci, kteří měli vystupovat před ruskými vojáky v Sýrii. Pád letadla nikdo nepřežil.

Média dříve věřila, že za nehodu možná může závada vztlakových klapek. Informoval o tom ruský portál Life.ru, který se odvolával na analýzu záznamníku hovorů z kokpitu. K této možnosti se přikláněl i list Kommersant, který tvrdil, že podle dosavadních poznatků měl letoun po startu problémy se vztlakovými klapkami. 

Související

Více souvisejících

zřícení letadla Tu-154 s Alexandrovci (25.12.2016) letadla, letectví Rusko

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy