Snowden není zrádce USA, tvrdí Putin. Jeho počínání ale neschvaluje

Moskva - Bývalý spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden, který získal azyl v Rusku, není zrádcem Spojených států. Prohlásil to ruský prezident Vladimir Purin v rozhovoru s americkým režisérem Oliverem Stonem.

Snowden v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. "Snowden není zrádce. Nezradil zájmy své vlasti, nepředal jiné zemi informace, které by poškodily lid jeho země," řekl Putin.

Šéf Kremlu, který sám býval důstojníkem sovětské KGB, ale dal současně najevo, že neschvaluje počínání Snowdena. "Kdybyste se mne zeptal, zda to bylo správné či nikoliv, odpověděl bych, že nikoliv," řekl s tím, že když se Snowdenovi práce u Národní agentury pro bezpečnost (NSA) nelíbila, mohl prostě dát výpověď.

Ruský prezident odsoudil americké špehování spojenců a přátel a označil je za kontraproduktivní. "Je prostě neslušné sledovat své spojence, pokud je opravdu považujete za své spojence, a ne za vazaly. Narušuje to důvěru a v konečném důsledku to škodí vlastní národní bezpečnosti," prohlásil Putin a pochválil ruské tajné služby, které podle něj vždy postupují v souladu se zákonem, zatímco NSA zašla "příliš daleko".

Stoneův čtyřdílný dokument s Putinem se má vysílat v kabelové televizi Showtime od 12. do 15. června.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Edward Snowden Rusko USA (Spojené státy americké) NSA (The National Security Agency)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy