Čelí Británie nejhorší sérii útoků v historii? Odpověď vás možná překvapí

Londýn - Britská premiérka Theresa Mayová ostře odsoudila londýnské útoky, jejichž následkem zemřelo sedm lidí. Premiérka řekla, že Británie byla vůči extremistům „až moc tolerantní" a že to je třeba změnit. Mayová připomněla, že se jedná už o třetí útok v řádu tří měsíců. Uvedla též, že britské bezpečnostní a zpravodajské služby zabránily pěti teroristickým útokům od březnového Westminsterského útoku.

Tři z těchto pokusů o teroristický útok zahrnovaly použití nožů. Dva měly proběhnout v Londýně a jeden v Birminghamu. Čtvrtý se měl odehrát v Londýně za použití neurčeného způsobu útoku. Pátá teroristická buňka byla přerušena zatčením spojeným s jinými přestupky, které odstranily podezřelé z ulic, uvádí server Firstpost. Celkově bylo od roku 2013 přerušeno 18 útoků. Během posledních měsíců v zásadě byla přerušena skoro polovina útoků za necelé 4 roky, což ukazuje na vzrůstající trend teroristických útoků ve velké Británii. Podle zpráv tajných služeb se v Británii nachází až 3000 možných pachatelů, současná vlna zatýkání možná toto číslo sníží.

I přes tento vzrůstající počet a silná slova Mayové britské bezpečností služby nedoporučily premiérce, aby země zvedla riziko ohrožení na nejvyšší možný stupeň, tj. kritický. Bezpečností služby se domnívají, že se jim podařilo zajistit – v tomto případě - většinu pachatelů. List The Telegraph podotýká, že od roku 2008 díky hrozbě teroristického útoku ve Velké Británii stupeň ohrožení neklesl pod třetí stupeň pětibodové stupnice, označený jako „značný“ – tj. počítající s vysokou možností útoku, který může nastat bez dalšího varování. Nyní je v Británii vyhlášen druhý nejvyšší stupeň ohrožení, tj. „vážný“, při kterém je útok velmi pravděpodobný. Nejvyšší stupeň je „kritický“, který, jak informovala stanice CNN, byl pro první čas v dekádě vyhlášen po útoku v Manchesteru.

Teroristické útoky v Británii: Přehled

Mezi lety 2000 a 2015, teroristické útoky stály život 90 lidí podle údajů z Global Terrorism Databáze. 13 jich zemřelo během lety 2013 a 2015. V roce 2017 bylo zabito 5 lidí během  Westminsterského útoku, 22 následkem útoku v Manchesteru a doposud se ví o sedmi mrtvých jako obětí současných útoků v Londýně. Celkově se tedy jedná o 36 lidí během roku 2017. Zatím nejhorší útok na britské půdě spáchaný islámskými teroristy byl bombový útok v Londýne v roce 2005, během něhož zemřelo 52 lidí.

The Telegraph upozorňuje, že předchozí roky byly pro Británii z hlediska teroristických útoků ještě horší. Nejhorším rokem pro Británii z hlediska počtu úmrtí způsobených terorismem byl rok 1988, kdy zemřelo 372 lidí. Většina z nich (270) byla obětí katastrofického letu Pan Am 103, který byl ukončen bombou nastraženou Libyjci, zřejmě v odvetu za sérií leteckých útoků amerických vzdušných sil z britských vojenských základen na libyjská města Tripolis a Benghází. Jiné vysoké číslo je spojeno s severoirským konfliktem. V roce 1972 bylo v Severním Irsku zabito 353 lidí. Celkově terorismus v Británii vedl k úmrtí 3431 lidí, z toho 2 211 lidí bylo zabito mezi lety 1970 a 1984, 1 094 mezi lety 1985 a 1999 a od roku 2000 do 2017 zemřelo 126 lidí.

Srovnání Británie s dalšími zeměmi

Británie je z evropských zemí na prvním místě, co se týče počtů obětí spjatých s terorismem. Druhé je Španělsko, z 1261 mrtvými od roku 1970. Z toho 192 jich zemřelo během nejhoršího roku pro Španělsko, co se týče terorismu, jímž byl rok 2004, kdy proběhly bombové útoky v Madridu. Francie, která v posledních rocích zažívá silnou vlnu teroristických útoků, zažila svůj vůbec nejhorší teroristický útok v roce 2015, kdy devět teroristů zabilo 130 lidí na několika místech napříč Paříží. Vůbec nejhorší rok, co se týče teroru, v západní Evropě byl již zmiňovaný rok 1988 díky zničení letu Pan Am 103.

I přes tyto údaje lze říci, že Evropa je relativně málo ohrožená terorismem ve srovnání se zbytkem světa.  The Global Terrorism Index zjistil, že v roce 2015 bylo v teroristických útocích na celém světě zabito 38 422 lidí. Většina z nich byla na Blízkém východě a severní Africe, kde teroristické útoky stály život 17 752 lidí. Po Blízkém východě v počtu mrtvých následovala Subsaharská Afrika a po ní jižní Asie.

Související

Hackeři, ilustrační foto.

Britové řeší čínský hackerský útok, zatímco je Si Ťin-pching v Evropě

Čína je podle informací Sky News zodpovědná za hackerský útok, při němž došlo k nabourání počítačového systému britského ministerstva obrany a úniku personálních údajů zaměstnanců úřadu. Vláda má v úterý o incidentu informovat poslance. Věc vyšla najevo v době, kdy je čínský prezident Si Ťin-pching na návštěvě v Evropě. 

Více souvisejících

Velká Británie Terorismus Teroristické útoky v Londýně (3.6.2017)

Aktuálně se děje

před 31 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy