Skandál v Haagu a ostudný verdikt, komentovala Mladičovo odsouzení srbská média

Bělehrad/Sarajevo - Mezinárodní trestní tribunál v Haagu se zachoval "ostudně" a "skandálně", když odsoudil bývalého generála Republiky srbské Ratka Mladiče na doživotí za válečné zločiny. Tak vylíčila situaci okolo Mladiče srbská televizní stanice Pink. Jak výsledek procesu komentovala srbská média?

Komerční televize Pink verdikt soudu v Haagu odsoudila.

Šéfredaktor nejčtenějšího srbského deníku Večernje Novosti Miodrag Vučelić prohlásil, že Mladičovi nikdy nebyly dokázány zločiny, za které byl odsouzen. Vučelič se domnívá, že soud v Haagu nikdy neměl úmysl vyšetřit, co se v 90. letech v Jugoslávii dělo, ale chtěl jen "ponížit" a "odsoudit" srbský národ jako zločinecký. 

"Bude to černá kaňka v životě odsouzených lidí, kteří zemřou ve vězení. To mě mrzí, protože to jsou moji blízcí přátelé, ale utěšuje mě alespoň fakt, že většina světa vidí, co se tam (v Haagu) stalo," řekl Vučelič pro TV Pink.

Ratka Mladiče, který by mimochodem vykázán ze soudní síně při čtení rozsudku, protože se rozkřičel na soudce, se zastal i předseda krajně pravicové Srbské radikální strany Vojislav Šešelj.

"Když přišel Mladič do Srebrenice, rozdával dětem čokolády. To ukazuje, že neměl žádné zločinné úmysly," připomněl město, které podle soudu pomáhal Mladič vyhladit. Šešelj dále sdělil, že verdikt považuje za "hanobení" a doufá, že se Mladič odvolá.

Novinář serveru Novi standard Željko Cvijanovič si zase myslí, že Haagský tribunál dostal zadání, aby označil viníka genocidy. Kdyby však před soudem stanuli Tudjman (bývalý chorvatský prezident - pozn. red.) a západní lídři, dopadli by podle něj u soudu daleko hůře.

Srbská komerční televize Prva přinesla také výčet bodů, ze kterých byl Mladič obviněn. Jedná se o genocidu ve Srebrenici, zločiny proti lidskosti v 15 bosenských obcích, pronásledování, vyhlazování, vraždy, deportace a násilné přesuny. Tribunál také obvinil Mladiče za porušení válečného práva v těchto bodech: zabíjení, teror, nezákonné útoky na civilní obyvatelstvo a držení rukojmích.

Politický server Politika poté připomněl důvod Mladičova vykázání, když ten křičel na soudce Alphonse Orieho, že "čte lži". Orie při čtení rozsudku mimo jiné připomínal, že většina obětí byla muslimského vyznání a mnoho muslimských žen bylo srbskými vojáky znásilňováno.

Politika také na svém serveru popsala incident, který se stal dnes ráno před rozsudkem. Podle televize N1 prošel před začátkem procesu kolem příbuzných obětí z Bosny mladík se srbskou vlajkou. Jedna z žen Bakira Hasečičová se pokusila mladíkovi vlajku sebrat.

Pro nizozemskou televizi N1 následně sdělila, že "je smutné, že se dnes oslavují lidé, kteří spáchali ty nejhorší zločiny."

Reportéři televize zastavili i mladíka. Ten vysvětlil, že "má právo na to podpořit generála Mladiče." 

"Neudělal jsem nic špatného," bránil se. "Jsem tu, abych podpořil generála Mladiče. Pokud oni mohou podporovat jeho odsouzení, mohu já podporovat jeho," vysvětlil.

Jedna ze čtenářek serveru Politika, která se podepsala jako "Anabela", si myslí, že soud v Haagu nepřispěje k ničemu dobrému. "Mezinárodní soud v Haagu úplně znehodnotil úkol, kvůli kterému byl založen - vytvořit podmínky pro to, aby se národy usmířily. Místo toho plnil od začátku spiklenecký úkol, a to obvinit srbský národ z nacismu a z genocidy. Mnoho zločinců stejně nebylo obviněno. Nebyl dostatečně vysvětlen případ ve Srebrenici, ani celá válka v 90. letech," zlobí se.

Připomeňme, že Mezinárodní trestní tribunál pro bývalou Jugoslávii (ICTY) dnes odsoudil bývalého velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče k doživotnímu trestu vězení za zločiny spáchané během války v Bosně a Hercegovině v letech 1992-1995. Uznal ho přitom vinným v deseti z jedenácti bodů obžaloby.

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.

Více souvisejících

bosna a hercegovina Srbsko Republika srbská Armáda Srbsko Haagský tribunál soudy Radko Mladič genocida Válka na Balkáně

Aktuálně se děje

před 44 minutami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 1 hodinou

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

raketový systém Patriot

„Rusové se učí a upravují taktiku,“ říkají ukrajinští energetici. Firmám dochází peníze, žádají o Patrioty

Ukrajinští energetici se snaží opravit škody způsobené rostoucími ruskými vzdušnými útoky, které mají za cíl zničit ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodit ekonomiku a podlomit morálku společnosti. Obávají se, že nedokáží zemi připravit na zimu, pokud spojenci Kyjevu neposkytnou systémy protivzdušné obrany, jako jsou americké Patrioty, které by pomohly zastavit další útoky Rusů na již poškozené elektrárny.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

FOTO: Vykolejený vlak skončil na dva kusy mimo trať. Jel přes 100 km/h

Drážní inspekce vyšetřuje čtvrteční nehodu vlaku, který bez strojvedoucího odjel ze stanice a po několika kilometrech jízdy vykolejil. Ze zveřejněných fotografií je zřejmé, že souprava skončila mimo trať a na dva kusy. Škoda činí několik milionů korun. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy