Ruský herec Tabakov je v umělém spánku

Moskva - Ruský herec a režisér Oleg Tabakov (82) byl lékaři uveden do umělého spánku. Stav pacienta moskevské nemocnice "zůstává stabilně vážný", podrobnosti však lékaři nesdělují. Tři představení, ve kterých měl Tabakov tento měsíc hrát, byla zrušena.

Umělec, který je považován za legendu ruského filmu a divadla, je dobře znám i českým diváků, a to nejen proto, že měl výraznou roli ve filmu Antonína Moskalyka z roku 1984 Kukačka v černém lese. Ze široké škály Tabakovových rolí jsou nejznámější snímky Oblomov, Vojna a mír, Moskva slzám nevěří či Sviť, sviť, má hvězdo. Za svou kariéru vytvořil přes 200 divadelních, filmových, televizních a rozhlasových rolí a režíroval desítky inscenací.

Často hostuje v USA i po Evropě, své dlouholeté zkušenosti předává studentům řady vysokých škol, včetně pražské DAMU. Na českých divadelních prknech se poprvé objevil v roce 1968 jako Chlestakov v Revizorovi v Činoherním klubu, v poslední letech v Praze několikrát hostovalo jeho divadlo Tabakerka.

Za svoji oddanost herectví, divadlu a výchově mladých umělců získal řadu ruských i mezinárodních cen. V roce 2008 převzal v Praze čestný doktorát DAMU za mimořádné mezinárodní zásluhy o rozvoj divadla a za blízký vztah k české divadelní kultuře.

Související

Oleg Tabakov

Zemřel legendární ruský režisér a herec Tabakov

Moskva - Dnes zemřel slavný ruský režisér, herec a pedagog Oleg Tabakov, který by se v srpnu dožil 83 let. Dobře znám byl i českým divákům. Umělec ležel od prosince v moskevské nemocnici v umělém spánku.

Více souvisejících

Oleg Tabakov (herec) Rusko kultura

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy