Doping v Rusku? Putin označil informátora za pitomečka, který patří do vězení

Moskva/Berlín - Ruský prezident Vladimir Putin připustil užívání dopingu ruskými sportovci. Zároveň ovšem upozornil, že se podobné případy vyskytují i jinde ve světě. Informátora, který odhalil stovky dopingových hříšníků, označil za pitomečka.

Bývalý ředitel moskevské laboratoře Grigorij Rodčenkov promluvil o státem organizovaném dopingu v Rusku po předloňském odchodu do USA.

Světová antidopingová agentura WADA na základě vyšetřování konstatovala, že Rusové mimo jiné na ZOH 2014 v Soči manipulovali se vzorky a kryli doping svých závodníků. Mezinárodní olympijský výbor minulý měsíc suspendoval Ruský olympijský výbor a rozhodl, že v Pchjongčchangu mohou ruští sportovci startovat jen pod neutrální vlajkou. Komise MOV na hry připustila jen 169 ruských sportovců, kteří nebyli zapleteni do systematického dopingu.

"Ten člověk má zjevně problémy se zákonem - dopouštěl se protizákonné činnosti, měl být zavřený ve vězení, ale místo toho ho jmenovali vedoucím ruské antidopingové laboratoře," řekl Putin během setkání se svými důvěrníky v Moskvě. Dodal, že Rodčenkov měl psychické problémy a pokoušel se o sebevraždu, což "o něčem vypovídá".

Putin nicméně připustil, že skandál nevznikl úplně sám od sebe. "Sami jsme si to zavinili - přeci jen se případy užití dopingu vyskytly," řekl. "Nelze ovšem využívat sport jako bitevní pole kvůli nějakým politický zájmům," zdůraznil. "Doufám, že tato stránka se přeci jen otočí, a to co nejdříve," dodal šéf Kremlu.

Sám Rodčenkov v televizi ARD obvinil Putina, že věděl o systematickém používání dopingu ruskými sportovci během olympiády v Soči. "Jsem více než přesvědčen, že Putin úplně věděl i o nejmenších podrobnostech od (tehdejšího ministra sportu Vitalije) Mutka," řekl s poznámkou, že jedině prezident mohl dát pokyn, aby se o výměnu vzorků postarala tajná služba FSB. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov odmítl Rodčenkovo tvrzení jako "další pomluvu", nepodepřenou jediným důkazem.

Související

Více souvisejících

Vladimír Putin Rusko doping sport Grigorij Rodčenkov

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy