Je Řecko z nejhoršího venku? Premiér Tsipras představil plán pro růst

Atény - Řecký premiér Alexis Tsipras dnes představil v parlamentu strategický růstový plán, který má být zaveden poté, co země opustí současný, již třetí záchranný program. To se má stát v srpnu.

Stostránkový dokument počítá v příštích pěti letech s trvalým růstem nad dvěma procenty ročně. To je v souladu s odhady zahraničních věřitelů Řecka. Cílem je získat nové investice kolem 11 miliard eur (284 miliard Kč). Za hlavní nositele růstu považuje program cestovní ruch, lodní přepravu, energetiku, zemědělství a produkci potravin, dopravu a farmaceutický průmysl, a také služby a podporu inovativního podnikání.

Ekonomické reformy by měly nadále pokračovat, podložené "klíčovými ukazateli výkonnosti a průběžným důsledným sledováním", uvádí se v textu připraveném odborníky řeckého ministerstva financí. To naznačuje, že Řecko očekává, že zůstane nadále pod pečlivým dohledem svých věřitelů, Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, upozornil list Financial Times (FT).

Opozice kritizuje program růstu, který je podle ní pouze seznamem přání bez dalších podrobností o tom, jak tohoto růstu bude dosaženo. "Nejsou o tom žádná slova," řekl podle agentury DPA prezident konzervativní strany Nová demokracie Kyriakos Mitsotakis.

Vládní plán navrhuje zmírnění přísné mzdové politiky zavedené za dobu osmi let záchranné pomoci. Poznamenává, že je čas přezkoumat zvýšení minimální mzdy. Navrhuje také modernizaci systému sociálního zabezpečení, který by poskytl větší výhody zranitelným skupinám po prudkých škrtech penzí a výdajů za zdravotní péči od roku 2010.

Od roku 2010 obdrželo Řecko záchranné úvěry v celkovém objemu 260 miliard eur (6,7 bilionu Kč). Poslední úvěrový program ve výši 86 miliard eur skončí letos v srpnu. Atény doufají, že se jim do té doby podaří získat potřebnou důvěru na finančních trzích, aby si Řecko mohlo samo obstarat potřebné peníze.

Předložený plán však zřejmě zaostává za očekáváním Bruselu, přestože věřitelé sami vyzvali Řecko, aby vytvořilo vlastní plán budoucího růstu. "Je to vnímáno jako neúplný přístup a postrádáme čísla," řekl FT jeden z úředníků.

Související

Více souvisejících

Alexis Tsipras Řecko krize

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

včera

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

včera

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

včera

včera

včera

včera

Napětí v Nigeru: Ruští vojáci vstoupili na základnu, kde sídlí americká armáda

Podle vysokého představitele obrany USA vstoupil ruský vojenský personál na leteckou základnu v Nigeru, kde jsou umístěny americké jednotky. Tento krok následuje po rozhodnutí nigerské junty zbavit se americké síly.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy