Střední Evropa se vyzbrojuje? Skupiny domobrany fungují i v Česku

V zemích střední Evropy dochází k narůstající militarizaci společnosti. Polovojenské organizace mají často podporu místních vlád, které se v poslední letech odklánějí od západního pojetí liberálně demokratického státu a stále více vyzdvihují národní linii v souladu s tím, jak sílí konzervativní nálada části společnosti.

Stále zřetelnějšího trendu si všímá web The Conversation, který mluví o „sociální militarizaci“. Mnoho středoevropských zemí podporuje vznik dobrovolnických milicí a dalších skupin, jejichž úhelným kamenem je národním cítění. V některých státech, jako je například Česká republika, sice státní podpora chybí, přesto polovojenské skupiny vznikají v mnohem větší míře, než bylo obvyklé.

Dochází k převrácení trendu, který byl v regionu patrný po roce 1989, kdy naopak středoevropské země zaváděly instituci profesionální armády a směřovaly spíše k západnímu modelu občanských států, v procesu, který můžeme nazvat „sociální demilitarizace“.

„Region zažívá výrazný nárůst v počtu dobrovolnických polovojenských skupin od proti-uprchlických bojůvek v Bulharsku a Maďarsku, přes pro-Kremelské milice na Slovensku a v České republice, po civilní součást ozbrojených složek v Pobaltí a Polsku,“ komentuje situaci The Conversation.

Militarizace však prostupuje společností i jinými způsoby. V Polsku se například na školách dostává stále větší pozornosti výuce vojenské historie, na popularitě nabývají také různé vojensky laděné tábory a společenské akce. Tamní ministr obrany Antoni Macierewicz se například objevil v televizním pořadu pro děti, kde zdůrazňoval důležitost boje za nezávislost. V Maďarsku zase vládní strana Fidesz zavádí nový patriotický program, kterého se děti účastní již ve školkách. Pro školáky se zvažuje i zavedení vojensky laděného výcviku a tréninku střelby. Maďarský ministr obrany István Simicskó také veřejně podpořil dobrovolnické polovojenské skupiny.

Vlády těchto zemí často zdůrazňují potřebu být připraveni čelit hrozbám, ať už jde o uprchlíky, terorismus nebo agresi Ruska. Mnozí však vnímají tento trend spíše jako hrozbu pro liberální společnost. Již dnes je v Polsku a Maďarsku často občanská společnost, která kritizuje vládní směřování, označována za nepřátele státu nebo zrádce. Aktivisté a novináři se stále častěji stávají terčem represí nebo přímých útoků.

Podle diskursu pravicových ideologů je potřeba zvrátit „degeneraci“ společnosti, ke které v minulých dekádách docházelo. Její součástí mělo být i „změkčování“ mužů a postupné mizení jejich tradiční role ve společnosti. Re-militarizace společnosti by proto měla tento stav „vrátit do správných kolejí.“ Podle bývalého poslance polské vládní strany Právo a Spravedlnost (PiS) Mariana Piłky, by militarizovaný „Nový muž“ měl pomoci pozvednout postavení země a vytvořit „novou formu poláctví“.

Právě v Polsku jsou dnes značně populární takzvané „Územní obranné jednotky“ (Wojska Obrony Terytorialnej), které mají podporu vlády. Jde o součást polských ozbrojených sil, obdobu našich Aktivních záloh. Jednotky jsou z větší části složeny z civilních dobrovolníků a jsou cvičeny pod dohledem vojáků z povolání. Do roku 2021 by měly WOT čítat 53 000 členů. I u nás se jednotky aktivní zálohy těší v poslední době velké popularitě.

Mezi jednotlivými státy jsou samozřejmě velké rozdíly, je také třeba rozlišovat mezi oficiálními projekty, jako jsou právě různé armádní zálohy, a samostatnými milicemi, které často bývají napojeny na krajně-pravicové domobranecké spolky, se kterými sdílejí radikálně nacionalistickou ideologii. Podle názoru The Conversation je tento trend do jisté míry reakcí na hrozby, jako je terorismus, s nimiž se dnešní společnost musí vypořádávat. Zároveň je však za obratem části společnosti zklamání z vývoje po roce 1989 a z nenaplněných slibů.

Související

Ilustrační foto

Počasí: Cháron může do Evropy přinést nejteplejší léto v historii. Teploty porostou k 48 stupňům

Česká republika má ten zatím nejteplejší den roku za sebou. Teploty hravě vyrostly až k 38 stupňům a ačkoliv tropické třicítky budou pokračovat i tento týden, zatím se nezdá, že by rekordní sobotu překonaly. Jižní a východní Evropa se ale na rekordní teploty teprve připravuje. , protože přichází spalující vlna veder. Po Evropě se začala pohybovat tlaková výše nazvaná Cháron, která bude téměř jistě trhat rekordy. A Evropa díky ní může zažít nejteplejší léto v historii.

Více souvisejících

evropa Maďarsko Slovensko Polsko Česká republika Domobrana ČR Armáda Slovenští branci Jobbik Právo a spravedlnost (PiS) fidesz

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy