Tisíce raket ve všech koutech světa a návrat studené války? Expert má jasno

Rusko dne 2. února pozastavilo dodržování studenoválečné smlouvy o likvidaci raket středního a krátkého dosahu (INF), čemuž předcházel stejný krok USA, konstatuje vojenský analytik Dmitrij Stefanovič v komentáři pro server Moscow Times. Expert z Ruské rady pro mezinárodní vztahy připomíná, že Moskva a Washington se dlouho vzájemně obviňovaly z porušování dohody, což ji učinilo dále neudržitelnou.

Hrozí závažné důsledky

Tato vzájemná podezíravost z porušování smlouvy INF může mít závažné důsledky, varuje odborník. Podotýká, že existují signály, že Rusko i USA se chystají alespoň částečně přezbrojit.

Aktuální zprávy o krátkodobém vývoji amerických raket si sice protiřečí, ale existují hrubé obrysy, že Spojené státy začnou rozmístěním střel osazených konvenčními hlavicemi, uvádí Stefanovič. Dodává, že USA s vysokou pravděpodobností zahájí letové testy nových zbraní ještě před vypršením smlouvy INF, což dohoda oficiálně zakazuje.

Analytik očekává, že Spojené státy začnou uvedené kroky podnikat již na jaře. "Poté, co smlouva oficiálně vyprší, USA zřejmě rozmístí rakety PrSM, které jsou v zásadě obdobou ruských 'balistických' střel Iskander-M s dosahem delším než dříve udávaných 499 kilometrů," píše Stefanovič. Za další pravděpodobnou možnost označuje vývoj pozemní verze raket s plochou dráhou letu JASSM, které jsou nyní odpalovány pouze ze vzduchu.

Co se týká plánu Kremlu a ruského ministerstva obrany, ty hovoří mnohem otevřeněji o tom, jaké zbraňové systémy se budou vyvíjet a kdy, poukazuje expert. Konstatuje, že předně jde o plán vývoje ze země odpalované verze střely s plochou dráhou letu Kalibr, která zřejmě bude vykazovat značnou technologickou podobnost s nechvalně známou raketou 9M729, která podle americké strany porušila smlouvu INF.

Tyto plány nejsou tak přelomové, jelikož střely Kalibr již nyní existují v námořních verzích odpalovaných z různých platforem, uvádí Stefanovič. Neočekává, že by vývoj takové zbraně měl pro ruský zbrojní průmysl představovat větší výzvu, jelikož příslušné odpalovací zařízení bude velmi podobné tomu pro již vyráběný expertní Kalibr "Club-M".

Bezobsažný humbuk

"Ruští představitelé také avizovali novou ze země odpalovanou hypersonickou střelu," píše odborník. Deklaruje, že okolo tohoto typu zbraní je hodně rušno, ale ve skutečnosti jde především o bezobsažný humbuk.

Ze země odpalované hypersonické střely krátkého, středního a dlouhého doletu zmiňuje v poslední době při mnoha příležitostech ruský ministr obrany Sergej Šojgu, připomíná analytik. Dodává, že tyto plány podpořil také ruský prezident Vladimir Putin a ministerstvo obrany minulý týden potvrdilo, že nové hypersonické střely budou připravené do roku 2020.

O ruské schopnosti dostát těmto slibům by podle experta nemělo být pochyb. Pokládá však otázku, zda jsou takové zbraně ve skutečnosti potřeba. "I v nejhorším případě nedojde k rozmístění raket v rozsahu podobném studené válce, kdy byly po celé Evropě rozmístěny stovky střel," míní Stefanovič. Očekává spíše symbolické kroky, v rámci kterých by mohlo dojít k dislokaci raket na Ukrajině s doletem okolo 800 kilometrů namířených na Moskvu.

Rusko a USA zůstanou na špici v raketových technologiích, ať se situace vyvine jakkoliv, zdůrazňuje odborník. Dodává, že pokud se obě země rozhodnout rozmístit své moderní zbraně středního dosahu v Asii, nejvíce poškozeným bude Čína.

K takovému scénáři ovšem nemusí dojít, protože Putin dává jasně najevo své odhodlání nerozmístit rakety středního a krátkého doletu v regionu, pokud tak USA neučiní jako první, poukazuje analytik. To považuje za výborný příklad zdrženlivosti, který může nakonec pomoci utlumit současnou krizi.

Jednostranné závazky sice nejsou tak pevné jako mezinárodní smlouvy, ale momentálně mohou být užitečné, konstatuje Stefanovič. I ti nejzarytější  kritici kontroly zbrojení tak nakonec mohou připustit, že oboustranná zdrženlivost při dislokaci je levnější a bezpečnější než rozmístění tisícovek raket a příslušných protiraketových systémů ve všech koutech světa.  

Související

Více souvisejících

Jaderné zbraně USA (Spojené státy americké) Rusko Rakety 9M729 (ruská raketa)

Aktuálně se děje

před 42 minutami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy