Balkán se bouří, protivládní demonstrace pokračují v Srbsku i Černé Hoře

V Bělehradě se v sobotu konal další protest proti prezidentovi Aleksandaru Vučičovi, jehož účastníci požadují hlavně svobodu médií a rovnoprávné podmínky pro svobodné volby. Protivládní demonstrace se opět konala také v černohorské metropoli Podgorici, kde protesty vyvolala finanční aféra, která se dotýká prezidenta Mila Djukanoviče.

Protestní shromáždění začala v Bělehradě po incidentu z konce loňského listopadu, kdy byl ve městě Kruševac brutálně napaden levicový předák Borko Stefanović. Podle opozice byli útočníky příznivci Vučiče, což prezidentova Srbská pokroková strana (SNS) odmítla.

Demonstrace postupně sílily a pronikly i do dalších měst. I tuto sobotu se v srbské metropoli sešly tisíce lidí a míst, kde se shromáždění konala, už bylo podle některých médií až šest desítek.

Opozice se původně víceméně spontánně vzniklé občanské protesty snaží využít ke svému posílení. Před dvěma týdny vedoucí představitelé opozičních stran dojednali společný akční plán, který nazvali "Dohoda s lidem". Obsahuje sedm bodů, jejichž naplnění má "zajistit čestné volby a návrat demokratických zásad a právního státu po vítězství nad Vučičovým režimem". V sobotu vytvořili zástupci opozice v místních zastupitelských orgánech "Asociaci svobodných radních", jež má hájit zájmy občanů.

V Podgorici protivládní protesty spustil již několik týdnů se táhnoucí finanční skandál kolem uprchlého obchodníka Duška Kneževiče. Jde o podnikatele, který říká, že léta financoval vládnoucí Demokratickou stranu socialistů (DPS) prezidenta Djukanoviče.

Knežević tvrdí, že před parlamentními volbami v roce 2016 věnoval na kampaň DPS 100.000 eur (2,55 milionu Kč). Ve vyúčtování příjmů strany na předvolební kampaň však tato částka uvedena není. Kromě toho podnikatel uvádí, že platil některé luxusní zahraniční cesty Djukanoviče a vyrovnal jeho dluhy u banky Atlas. Prezident to popírá.

"Milo je lhář," znělo dnes opět z davu demonstrujících, jejichž protest se koná pod heslem "Vzepři se". I dnes se nesly transparenty s nápisy jako "My jsme stát" a "Bez svobody není žádný stát".

Související

Milorad Dodik

Přízrak nové války v Evropě. Může vypuknout "do hodiny" s podporou Putina

V případě, že Milorad Dodik oznámí odtržení, je politik z vládnoucí strany v srbské části Bosny a Hercegoviny přesvědčen, že válka vypukne během hodiny. Podle něho o tom není pochyb. Rusko podporuje úsilí místních úřadů o odtržení od zbytku země, což pro Západ znamená využití „balkánského kotle“ v konfliktu.
Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

Více souvisejících

Aleksandr Vučič (srbský prezident) demonstrace v Srbsku Srbsko Černá Hora Milo Djukanović

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

Izraelský tank střílel po vlastních vojácích. Pět jich zemřelo

Na severu palestinského Pásma Gazy zahynulo pět vojáků, které zasáhla palba z jednoho z tanků izraelské armády. Incident se odehrál ve středu večer v blízkosti města Džabalíja, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy