Rusko řeší nový problém. Kdo nahradí Putina? Ve hře je neobvyklá osoba

Když se ruská televizní moderátorka Xenija Sobčaková rozhodla kandidovat na prezidentku, už dopředu věděla, že její šance na vítězství jsou mizivé. Že klíče od Kremlu zůstanou i dalších šest let v rukou staronového prezidenta Vladimíra Putina bylo navýsost jasné. Ten však ve volbách 2024 nebude moct kandidovat znovu, a tak vyvstává otázka, koho si zvolí za svého nástupce nebo nástupkyni?

Průzkumy veřejného mínění podle informací převzatých z magazínu Newsweek ukazují, že by většina Rusů správu své země raději svěřila do mužských než ženských rukou. Na vině bude s největší pravděpodobností tradičně patriarchální ruská kultura. Na druhou stranu nezapomínejme, že sousední Ukrajina si už ženu ve vrcholné politice vyzkoušela, byť mnozí při pomyšlení na ní skřípou zuby, a že funkci předsedy Rady federace zastává od roku 2011 bývalá petrohradská starostka Valentina Matvijenková. 

Navíc je třeba připomenout, že skeptický postoj vůči něžnému pohlaví v Moskevském Kremlu vyjádřila pouze těsná většina Rusů (53 %), kteří pouze uvedli, že si v nadcházejících 10-15 letech nedokážou představit ženu v čele země. Stejný průzkum ovšem ukázal, že by 34 % respondentů představu ruské prezidentky uvítalo.

Ačkoliv mají ženy v ruské politice poměrně malé zastoupení, drtivá většina Rusů (71 %) jejich angažmá fandí. 61 % si dokonce myslí, že by jim měly být svěřovány důležité politické funkce. Zdánlivě konzervativní Rusko je možná liberálnější než by se mohlo na první pohled zdát. Problém však spočívá v tom, že ruští voliči neznají žádnou ženu, která by byla vhodným kandidátem na Putinova nástupce. Matvijenkovou by v případě kandidatury volilo pouhých 6 % respondentů.

První ženou, která se v Rusku účastnila klání o nejvyšší státní funkci, byla v roce 2004 Irina Hakamadová. Sehrála nicméně stejnou roli jako Sobčaková. Volily jí ani ne 4 % Rusů. Nyní se však poměry změnily. Existují neověřené informace, že se Putinův mediální tým poohlíží po případné ženské kandidátce, která by současnou hlavu státu vystřídala v úřadu. Důvody jsou prosté. Rusko se chce světu ukázat jako moderní a otevřená země.

Putin prokázal svojí schopnost využívat ženské pohlaví ve svůj prospěch už v roce 2012, kdy v Moskevském Kremlu vystřídal svojí odcházející pravou ruku Vladimíra Medvěděva. Sobčaková tehdy velmi dobře sehrála roli představitelky anti-putinovských nálad, ačkoliv se vedly spekulace o jejím blízkém vztahu s prezidentem. Otec Sobčakové byl totiž Putinovým politickým mentorem a objevily se dokonce i nepotvrzené informace, že odpůrkyně ruského prezidenta je ve skutečnosti jeho kmotřenkou. 

Alexej Navalnyj, přední odpůrce Putinovy neliberální demokracie, nikdy nepovažoval politické angažmá Sobčakové za upřímné a neváhal jí dát nálepku karikatury liberální protikandidátky, jejímž jediným cílem je dodat legitimitu volbám s předem rozhodnutým výsledkem. Sobčaková toto odmítla. Pokud by však Navalnyj měl pravdu, pak by Putinovi nic nebránilo v tom, aby si za svého nástupce zvolil ženu, která nejenže bude pokračovat v jeho stylu politiky, ale dokonce "vylepší" obraz Ruské federace ve světě.

Související

Více souvisejících

Rusko Ksenija Sobčaková Vladimír Putin

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 24 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

Palestina

Rafah opouští kvůli invazi statisíce lidí

Přibližně 150.000 lidí už od pondělí uprchlo z města Rafah na jihu Pásma Gazy, kterému hrozí rozsáhlá izraelská vojenská ofenzíva, uvedla v sobotu Agentura OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům (UNRWA). O výrazně vyšším počtu, a sice 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentura DPA s tím, že tato tvrzení nelze nezávisle ověřit.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

MS v hokeji

Británie si připsala nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS, Kazaši přehráli Francii

V sobotu svým druhým hracím dnem pokračuje světový šampionát v ledním hokeji konající se v Praze a Ostravě. Sobotní program odstartoval již dvacet minut po pravém poledni, kdy se jednak v Praze utkali Britové s favorizovanou Kanadou, v Ostravě se pro změnu hrál důležitý duel s ohledem na záchranu v elitní divizi MS mezi Francií a Kazachstánem. Přestože Kanaďané si z duelu s Brity odvážejí výhru 4:2, nadřeli se na ni a že to nebyl jednoduchý duel pro „javorové listy“, tak o tom svědčí i ta skutečnost, že se pro Británii jedná o nejtěsnější prohru s Kanadou v historii MS. Druhý polední zápas hraný v Ostravě ovládli nakonec Kazaši díky svým uměním v prostoru za brankou soupeře a Francouze tak přehráli 3:1. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zřejmě využil americké zbraně k porušování mezinárodního práva

Bílý dům zaslal americkému Kongresu zprávu, ve které se uvádí, že je pravděpodobné, že Izrael použil americké zbraně při úderech v Pásmu Gazy, které odporují mezinárodnímu právu. Podle informací agentur AP a Reuters ale americká administrativa nemá dostatečné důkazy ani konkrétní případy, které by to potvrdily, kvůli nedostatku informací ze strany Izraele.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Izraelská armáda

Izrael opatrně rozšířil operace v Rafahu, Nechce naštvat Bidena

Izraelský bezpečnostní kabinet schválil "mírné rozšíření" operací armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Zároveň nařídil svým vyjednavačům pokračovat ve snahách o uzavření dohody o výměně rukojmí s militantním hnutím Hamás. S odvoláním na server Axios o tom v pátek informovala agentura Reuters.

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Valné shromáždění doporučilo přijmout Palestinu do OSN. Česko bylo proti, Slovensko pro

Valné shromáždění OSN v pátek většinově schválilo rezoluci, která zlepšuje postavení Palestinců v rámci OSN a doporučuje přijmout je za plné členy v této organizaci. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy