Rakouský milionář se zbavuje majetku, bohatství ho neučinilo šťastným

Vídeň - Rakouský podnikatel Frank Rabeder se z chudých poměrů vypracoval na milionáře, po 30 letech života v luxusu si ale uvědomil, že není šťastný, a chce svůj život od základů změnit. Nyní se zbavuje téměř všeho majetku, informuje deník Bild.

Sedmačtyřicetiletý Rabeder se rozhodl, že se zbaví všeho, co nepotřebuje. „Dlouhou dobu jsem si myslel, že více bohatství a luxusu automaticky znamená i více štěstí. Pocházím z chudé rodiny, která se drží pravidla, že práce je od toho, abychom si mohli pořídit materiální věci. Podle toho jsem také dlouho žil,“ uvedl Rabeder.

„Pracoval jsem jako otrok pro věci, které jsem nepotřeboval, nebo ani nechtěl,“ řekl Rabeder. Dlouho ale nenacházel odvahu svůj život změnit a opustit život v luxusu. Názor změnil až na poslední dovolené s manželkou.

„Byl to šok. Uvědomil jsem si, jak prázdný a bezduchý je život v pětihvězdičkovém luxusu. V průběhu tří týdnů jsme utratili tolik peněz, kolik člověk jen může, ale celou dobu jsme měli pocit, že jsme nepotkali ani jednoho pravého člověka – všichni se chovali jako herci,“ popsal rakouský milionář své pocity.

Podobně se cítil i na dalších výletech do Jižní Ameriky nebo Afriky.

Pak se rozhodl vše změnit. „Kdybych nezměnil můj život od základů teď, nikdy bych to asi neudělal,“ řekl Rabeder, který začal rozprodávat svůj majetek a dávat ho jako ceny do loterie.

Zbavil se tak luxusního auta, letadla, domku v Provence nebo luxusní vily v Tyrolsku. Tu může nyní získat každý, kdo si do konce února koupí los za 99 eur (zhruba 2600 korun).

Zisk z prodeje losů jde na Rabederovu nadaci MyMicroCredits, která podporuje vybrané lidi po celém světě. Peníze pomůžou například dívce z Nikaraguy, aby mohla vystudovat. Rabeder se chce nyní místo hromadění věcí věnovat právě nadaci.

Rabeder, který je vystudovaný učitel, zbohatl prodejem svíček. V 80. letech založil v Linci firmu zabývající se jejich výrobou a nyní svíčky vyrábí v Maďarsku, Polsku a Číně. Kromě toho je Rabeder nadšeným pilotem bezmotorových letadel a trénuje v tomto sportu juniorské družstvo rakouské reprezentace.

Související

Čína, ilustrační foto

V Pekingu žije nejvíce dolarových miliardářů na světě

V Pekingu teď žije více dolarových miliardářů než v jakémkoli jiném městě na světě. Loni jich v čínské metropoli podle žebříčku časopisu Forbes přibylo 33, dohromady jich tak bylo už 100. Peking tedy těsně překonal New York, kde loni žilo 99 miliardářů a který žebříčku nejbohatších lidí Forbesu vládl sedm let. Podle webu BBC je za tím fakt, že se Čína dokázala rychle zotavit z nákazy covidem-19 a těží z růstu svých technologických firem a z růstu akciových trhů.
Jeff Bezos, zakladatel Amazon

Jeff Bezos je opět nejbohatším člověkem na světě

Šéf internetové společnosti Amazon Jeff Bezos se vrátil na pozici nejbohatšího člověka světa, ze které jej nedávno sesadil ředitel automobilky Tesla Elon Musk. Bezos se stal nejbohatším na světě v roce 2017 a na této pozici byl až do ledna, než ho sesadil Musk, uvedl s odvoláním na aktuální údaje časopisu Forbes web CNBC.

Více souvisejících

miliardáři

Aktuálně se děje

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izrael, ilustrační foto

Izrael se vyjádřil k hrozbě Bidena o zákazu dodávek zbraní

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

včera

Biden: Izraelci zabíjí civilisty našimi bombami. Pokud zaútočí na Rafah, už žádné nedostanou

Podle amerického prezidenta Joea Bidena Izrael použil bomby dodané Spojenými státy při útocích, které vedly k úmrtí palestinských civilistů v Pásmu Gazy. Biden to uvedl v rozhovoru pro stanici CNN.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy