Cameron se pustil do nového papeže! Proč ten povyk?

Brusel - Britský premiér David Cameron se dnes ohradil proti názorům nového papeže Františka, který se v minulých letech ztotožnil s oficiálním stanoviskem argentinské vlády, že Británie se zmocnila Falkland neprávem a že tyto ostrovy v jižním Atlantiku patří Argentině.

"Při vší úctě s ním nesouhlasím. Na Falklandských ostrovech bylo mimořádně jasné referendum. To je zpráva pro každého na světě, že lidé z těchto ostrovů si velmi jasně zvolili budoucnost, kterou chtějí. Tuto volbu by měli všichni respektovat," reagoval dnes Cameron na dotaz novinářů na summitu Evropské unie v Bruselu.

Argentinské sdělovací prostředky připomněly v těchto dnech staré výroky Jorgeho Bergoglia, který do středečního zvolení papežem byl arcibiskupem v Buenos Aires. Na loňské mši u příležitosti 30. výročí konce prohrané války o Falklandy Argentinou označil Británii za jejich uchvatitele. V roce 2010 o ostrovech hovořil jako o "našich".

Cameron si dnes na účet Vatikánu v tomto směru trochu zažertoval. "Bílý kouř nad Falklandami byl dost jasný," podotkl s odkazem na způsob volby papeže, jejíž úspěšné zavržení hlásí právě bílý kouř vycházející z improvizovaného komína na Sixtinské kapli, kde kardinálové volili.

Obyvatelé Falklandských ostrovů v referendu drtivou většinou hlasů rozhodli, že chtějí zůstat zámořským územím Velké Británie. Pro se vyslovilo 98,8 procenta voličů. Argentina, která si na ostrovy činí nárok, referendum neuznává.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová podle britské zpravodajské stanice BBC prohlásila, že vůle obyvatel nemá patřičnou váhu, když jde o řešení mezistátního teritoriálního sporu. Argentinská velvyslankyně Alicia Castrová minulý týden v Londýně označila britské referendum o statusu sporných Falklandských ostrovů za nelegální. Podle Argentiny lidové hlasování nemá právní základ a mezinárodní společenství ho neuzná.

Argentina se s Británií o strategicky umístěné Falklandy pře už od 19. století a na začátku 80. let 20. století se obě země ocitly dokonce v krátké válce, již nepřežilo 255 Britů a 649 Argentinců. Za nynějším sporem stojí spíše naleziště ropy objevené u ostrovů v 90. letech minulého století. Britské těžařské firmy by chtěly v oblasti těžit v roce 2017, informuje idnes.cz.

Související

Více souvisejících

David Cameron Papež František Falklandy

Aktuálně se děje

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy