V Soči řádí kozáci, násilím rozehnali happening Pussy Riot +VIDEO

Soči - Policisté a příslušníci dobrovolnické kozácké hlídky dnes v Soči násilně rozehnali happening punkové skupiny Pussy Riot. Na Twitteru to oznámil mluvčí skupiny Pjotr Verzilov. Při zásahu bylo podle jeho informací několik lidí převezeno k ošetření do nemocnice. Kozáci dívky bili bičem a do očí jim stříkali pepřový sprej. Incident se odehrál v sočském přístavu.

Podle informace členky Pussy Riot Naděždy Tolokonnikovové nesly dívky nad hlavami transparent s nápisem "Soči 2014" a zpívaly píseň "Putin nás naučí milovat svou vlast". Zásah byl podle ní neobyčejně tvrdý. "Bili nás klacky a stříkali pepřovým sprejem," napsala Tolokonnikovová na Twitteru.

Podle Mariji Aljochinové, další punkerky Pussy Riot, střeží kozácké hlídky hotel v Soči, kde rocková skupina se svým doprovodem bydlí.

Ruské úřady využívají kozáckých hlídek k zajištění bezpečnosti v okolí dějiště olympijských her. "S největší pravděpodobností šlo o nějakou lacinou provokaci," komentoval incident jeden z místních kozáckých velitelů Konstantin Perenižko.

Krasnodarský gubernátor Alexandr Tkačev, který se vždy kozáků zastával, slíbil, že zásah "důkladně prošetří" a útočníky potrestá. Pro agenturu Interfax uvedl, že sice "většina lidí v regionu postoje Pussy Riot neschvaluje", nicméně je potřeba se vždy řídit zákony.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) dnes varoval členky Pussy Riot před politickými akcemi přímo v dějišti zimní olympiády. Je možné, že i z tohoto důvodu si pro dnešní happening vybraly sočský přístav.

Zdroj: YouTube

Kozáci byli různorodé, převážně slovanské svobodné obyvatelstvo žijící na hranicích Moskevské Rusi, Litvy, Polska a tatarských chanátů, v řídce osídlených oblastech, daleko od státních center, přibližně mezi Dněstrem a Volhou. Po rozpadu Zlaté hordy toto obyvatelstvo pravděpodobně vzájemně splývalo a mísilo se s mnoha kočovnými kmeny. Kozáci tak žili v malých samostatných komunitách, přičemž často utvářeli vlastní ozbrojené jednotky nezávislé na okolních zemích. Vojenství mělo pro ně velký význam, byli většinou ve stavu permanentní války s okolními kočovnými národy.

Po  druhé světovéválce byly kozácké jednotky spolu s jezdectvím ze Sovětské armády vyřazeny a kozáctvo jako ozbrojená složka prakticky zaniklo. Nezanikly však kulturní tradice kozáckého lidu. Během perestrojky v druhé polovině 80. let se poměry v SSSR uvolnily, což dovolilo znovu vzniknout základům kozácké organizace, podobně jako byla známa z minulosti před Občanskou válkou.

28. až 30. červen a 1990 byla na sjezdu kozáků v Moskvě vytvořena rada atamanů a zvolen první nový všesovětský ataman Alexandr Martynov. Zanedlouho na to začaly v bývalých kozáckých oblastech vznikat organizace, které sdružují kozácké komunity. V současnosti se taková samospráva rozvíjí ve všech oblastech, kde žijí kozáci. Na jihu Ruska kozáci fungují jako polovojenská organizace, která hlídkuje v ruských oblastech.

Související

Více souvisejících

Pussy Riot Olympijské hry 2014

Aktuálně se děje

před 6 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Šestnáct žen obvinilo slavného kouzelníka Davida Copperfielda z obtěžování

Více než deset žen obvinilo amerického iluzionistu židovského původu Davida Copperfielda ze sexuálního obtěžování, k němuž mělo dojít v letech 1980 až 2014. Informoval o tom deník The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy